Гъбена салата


Днес предлагам на вашето внимание тази изключително вкусна, пъстра и горска салата от гъби и зеленчуци. Приготвянето й ще ви отнеме 1 ден, тъй като гъбите се мариноват предварително. Добрата новина е, че ако си направите по-голямо количество от тях, може да ги съхранявате няколко седмици в хладилника без да стерилизирате. Разбира се, можете спокойно и да намалите продуктите, както от гъбите, така и от маринатата, само после да не съжалявате, че сте направили толкова малко от тази вкусотия.

Необходимите продукти

5 кг гъби по избор (печурка, кралска печурка, манатарка, кладница, пачи крак)
червени чушки (пресни или печени)
зелени чушки
червен лук
магданоз
лимон и зехтин за овкусяване

За маринатата
500 мл винен оцет
1,5 л вода
100 г захар
200 г сол
6 дафинови листа
1 с.л. зърна бахар
1 ч.л. черен пипер на зърна
листа прясна мащерка



Начин на приготвяне

Почистете гъбите и ги нарежете на едри парчета /по-малките оставете цели/.  



Поставете ги за 10-ина минути в гореща подсолена вода, след което ги отцедете и залейте със студена вода. 



Поставете продуктите за маринатата с голяма тенджера. 



След като течността заври, оттеглете от котлона и прехвърлете вътре гъбите. Оставете ги да престоят в маринатата за няколко часа или за цялата нощ.



След това прехвърлете гъбите в буркани и залейте с маринатата. По желание може да стерилизирате бурканите за 20 минути. Аз ги държа в хладилник - досега са стоели най-много 2 седмици и са напълно годни за консумация.

Когато решите да приготвите салатата, сложете в купа част от гъбите. Добавете нарязаните на парчета чушки /аз ползвам пресни зелени и печени червени/. Сложете и нарязания на ситни кубчета червен лук. Поръсете с магданоз, полейте с лимон и зехтин. Разбъркайте и поднесете.


Маринатата е по рецепта на Йоли, която може да видите тук.





Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 





Няма коментари