Rogan Josh (Кашмирско червено къри с месо)




Rogan Josh е едно от типичните за Кашмир ястия, за което се смята, че е донесено в оригинал от Персия. За приготвянето му се използва овче месо, но в съвременната кухня то е заменено основно с агнешко, по-рядко с пилешко и телешко.

Вече не е толкова трудно да си приготвите сами автентично индийско ястие и то без да обикаляте в търсене на някоя от по-специфичните им подправки. Наскоро попаднах на продуктите на Spizing и реших да опитам едно от многообразните им предложения, а именно Роган Джош



Както сами ще видите от снимките по-долу, пакетчетата им с подправки не са стрит прах с неизвестно съдържание, а се вижда много ясно всичко, описано на опаковката. 

Друг плюс е, че към всяка рецепта има и видео за по-добра визуална информация за изпълнението на описаните инструкции за готвене. 


Лично аз останах много доволна от резултата и със сигурност скоро ще ви покажа и друга рецепта, приготвена с подправките на Спайзинг



Необходимите продукти

1,5 кг пилешко месо (от гърди или бутчета)
1 опаковка подправки Роган Джош (резене, червен пипер, канела, кимион, черен кардамон, мейс, зелен кардамон, карамфил, дафинов лист)
3 глави кромид лук
7 скилидки чесън
1 ч.л. джинджифил (настърган или млян)
6 с.л. кисело мляко
8 с.л. олио (в оригинал се приготвя с пречистено масло)
1-2 люти чушки по желание
1 ч.л. сол




Начин на приготвяне

Смелете скилидките чесън и ги разбъркайте с джинджифила (ако сте избрали да готвите с пресен, го настържете). Разбъркайте, докато се получи паста.


Нарежете месото на еднакви по големина кубчета. Ако използвате пилешки бутчета, ги оставете цели.


Нарежете на ситно лука и лютите чушки (ако си падате по по-пикантна кухня).


Загрейте мазнината на средна температура и запържете месото от всички страни, докато побелее. 


Прехвърлете го в купа.


Дръпнете тигана от котлона, за да спадне леко температурата и добавете подправките (без червения пипер). Запържете за 30 секунди.


Добавете лука и го задушете на среден огън, докато омекне, като разбърквате периодично.


Добавете чесъна и джинджифила (и лютите чушки, ако сте решили да ги ползвате) и задушете за 1-2 минути.


Върнете месото в тигана (заедно със сосовете, които е отделило) и разбъркайте добре.


Разтворете червения пипер в 100 мл вода и разбъркайте много добре.


Прехвърлете при месото.


Разбъркайте и сложете киселото мляко.


Разбъркайте и налейте 400 мл вода. Захлупете тигана и задушавайте на слаб огън, докато месото омекне напълно. Ако приготвите рецептата с агнешко или пилешки бутчета, задушавайте поне 40 минути. Ако готвите с пилешко филе, са ви необходими 20-25 минути.


По желание сервирайте с ориз басмати.





Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 





Няма коментари