29 юни 2017

Хрупкави тиквички


Преди седмица с мен се свързаха от www.zelka.bg, за да ми разкажат повече за себе си и да ми дадат да опитам от тяхната продукция. Идеята им с годишни пакети за сезонни био плодове и зеленчуци много ми допадна и с радост и любопитство реших да пробвам продуктите им. 


От ZELKA.BG ми донесоха картофи, тиквички и копър и аз веднага се заех с мисленето какво да приготвя с тях. Първото, което ми хрумна, е пържени тиквички, но не какви да е, а хрупкави пръчици. И без да трябваше да пускам рецепта по задължение (продукция срещу реклама), аз го правя - защото се получи супер вкусно и защото тиквичките са страхотни.

Благодаря, ZELKA.BG! Скоро очаквайте отзиви и за картофите им :)


Необходимите продукти

6-7 тиквички
брашно за овалване
олио за пържене
2 ч.л. сол

За соса
3 скилидки чесън
1/2 връзка копър
1/2-1 ч.л. сол
зехтин


Начин на приготвяне

Нарежете тиквичките на не много тънки филийки, след което ги разрежете през средата, за да се получат лентички.



Потопете всяка лентичка в студена вода, а след това в брашно.



Изтръскайте ненужното брашно и поставете в тава или върху голяма дъска. Разположете тиквичките така, че да не се припокриват, за да не залепне панировката. Изчакайте 20-30 минути, докато брашното полепне хубаво.



Изпържете във фритюрник или по-дълбок тиган, докато тиквичките леко покафенеят. След това ги отцедете за кратко върху кухненска хартия или ги поставете изправени (отново не една върху друга) в тенджера, докато се отцеди мазнината.

Поднесете със соса - може да ги залеете, може да си топите в него - както ви харесва. Важното е, че имате хрупкави тиквички, без това да е съпроводено с прегоряла мазнина.

Да ви е сладко!





Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 





3 коментара:

  1. така изпържени са върхът..

    ОтговорИзтриване
  2. За да не загори мазнината, след овалването в брашно, потапяйте съвсем за кратко тиквичките във вода и тогава поставете в тигана. Така мазнината остава чиста. А ако искате пак да са хрупкави, но по-здравословни, сложете оваляните в брашно тиквички, в тава, покрита с хартия за печене и изпечете във фурна.
    И да използвам повода да поздравя авторката на кулинарния блог. Добре оформен, хубави снимки, лесни рецепти. Много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря - и за съвета, и за положителния коментар! Приятен ден от мен!

      Изтриване