Суши торта


Наскоро четох, че в Япония най-често готвачите на суши били мъже, тъй като много заведения отказвали да назначават жени готвачи. Причината – жените имат по-висока телесна температура от мъжете, а японците считали, че разлика от 2 до 4 градуса влияе на вкуса на продуктите.
За да съм в тон с тези разпоредби, приготвих не класическо суши, а суши торта. Дано така не съм прегрешила според японските кулинарни традиции :)


Необходимите продукти

За ориза
500 г ориз за суши
750 мл вода
6 с.л. оризов оцет
3 с.л. захар
1 ч.л. сол

За плънката
1 лист кори нори
400 г пушена сьомга
3 броя авокадо
200 г крема сирене 
2 супени лъжици зехтин
1 с.л. бял (черен) сусам
2 стръка пресен лук 


Начин на приготвяне

Измийте много добре ориза под течаща хладка вода като го поставите в гевгир и нежно разбърквате. Мийте, докато водата се избистри, след което оставете да се отцежда за около 30 минути. 


Налейте вода в по-дълбока тенджера и сложете ориза. Покрийте с капак и варете на силен огън, докато водата заври. След това намалете огъня до най-слабия възможен и оставете така за 10 минути или докато водата не се поеме напълно от ориза. Махнете от котлона и оставете настрани за 10-15 минути без да махате капака. 


В малък съд загрейте оризовия оцет, захарта и солта. След като захарта и солта напълно са се разтворили, отстранете от котлона. 


Залейте още топлия ориз и разбъркайте с дървена лъжица, за да се овкуси равномерно. Оставето ориза да се охлади напълно.


Нарежете сьомгата на парченца, оваляйте ги в зехтина и сусама.


Нарежете авокадото на тънки филийки.


На дъното на кръглата форма подредете половината сьомга.


Покрийте с половината авокадо.


Отгоре разпределете половината охладен ориз и много добре притиснете с мокри ръце.


Намажете с половината крема сирене и поръсете с нарязания на ситно пресен лук.


Редувайте отново продуктите в следната последователност - сьомга, авокадо, крема сирене, пресен лук, ориз. Отрежете листа нори с диаметъра на формата, в която ще сложите сушито.  Сложете го върху ориза.


Ето и подредбата ако ползвате кръгла форма с отделящ се ринг. На дъното на формата сложете листа нори с лъскавата част нагоре. Сложете половината от ориза и го натиснете добре с мокри ръце. Отгоре разпределете половината от крема сиренето, половината авокадо и половината сьомга. Наситнете с опакото на лъжица и поръсете с половината от ситно нарязания пресен лук. Отново редувайте ориз, крема сирене, авокадо и сьомга. Поръсете със ситно нарязан лук. 

Поставете тортата в хладилник за 2 часа, за да стегне. След това обърнете тортата в плитка чиния или освободете ринга на тортената форма и поднесете сушито с уасаби и соев сос.





Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 





Няма коментари