23 май 2017

Ягодов сладкиш със заливка


Много вкусен сладкиш с маслен блат, плънка по избор (ягоди, праскови, кайсии) и яйчено-сметанова заливка.  


Необходимите продукти

За блата

220 г брашно
125 г краве масло
1 яйце
60 г пудра захар
1 щипка сол


За плънката

400 г плод по избор (ягоди, праскови, кайсии)

За заливката

100 мл течна сметана
1 яйце
1 жълтък
2-3 с.л. пудра захар
2 с.л. брашно
1 ванилия


Начин на приготвяне


Пресейте брашното и го смесете с мекото краве масло и солта.



Разбийте яйцето и захарта.



Прибавете към брашното.



Замесете тестото с помощта на миксер или кухненски робот (не с ръце, за да не се разтопи маслото от топлината на ръцете).



Завийте тестото в прозрачно фолио, оформете го на топка и го оставете в хладилник за 60 минути.



Разточете тестото между прозрачно фолио. Оформете кръг, който е по-голям от размера на тавата, в която ще печете. 



Прехвърлете в кръгла форма с отделящ се ринг, покрита с хартия за печене (дъното и стените). Оформете блата така, че да има и по стените на формата.



Отгоре подредете избраните от вас плодове, нарязани на парченца. Изпробвала съм този сладкиш и с пресни плодове, и с такива от компот - всеки път става много вкусно. 



Поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете в продължение на 25 минути.



През това време пригответе глазурата. Разбийте яйцата, заедно със захарта и ванилията. 



Добавете сметаната и брашното и разбивайте, докато се получи гладка смес.



Залейте сладкиша с глазурата и печете на 200-220 градуса само на горен реотан в продължение на 20 минути.




Изчакайте десертът да се охлади напълно преди да го нарежете и поднесете.





Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 






Няма коментари:

Публикуване на коментар