01 март 2017

Еклери с маскарпоне и шоколадова заливка


Първият път, когато направих еклери, си обещах нещо. Отне ми 3 часа, за да ги приготвя и си казах, че втори път няма да си играя толкова. Това, което виждате тук, са еклери с крем от маскарпоне и шоколадова заливка. Което означава, че не съм си удържала на обещанието. Часовете, прекарани в кухнята, бяха отново 3, но си струваше, тъй като всички вкъщи ме гледат влюбено :)
Необходимите продукти

За еклерите

220 г брашно
110 г краве масло
5 яйца
1 ч.ч. вода
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол


За намазване

1 яйце 
2 с.л. прясно мляко



За крема

200 мл сладкарска сметана
200 г маскарпоне
2 ванилии на прах


За шоколадовата заливка

1 млечен шоколад
50 г краве масло
2-3 с.л. прясно мляко

какао за поръсване


Начин на приготвяне


Пригответе еклерите. В тенджера налейте водата и добавете захарта и солта. Прибавете нарязаното на парченца краве масло и поставете на котлона. 



След като сместа заври, оттеглете от котлона и прибавете брашното. 
Разбъркайте с помощта на дървена лъжица. 



Върнете на котлона и варете на средна степен на огъня, докато тестото започне да се отделя от стените на съда.



Оттеглете от котлона и разбийте за кратко с миксер, за да може сместа да се охлади леко. Едно по едно добавете яйцата като не спирате да разбивате. 



Разбивайте, докато се получи гладка и лъскава смес.



Поставете хартия за печене на дъното на тава. С помощта на шприц оформете ленти с дължина 7-8 см, като ги поставяте на по-голямо разстояние една от друга. Намажете ги с разбитото яйце, премесено с мляко и ги поставете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете в продължение на 10 минути. След това намалете градусите на 175 и печете за още 20 минути. 



Извадете еклерите от фурната и ги поставете върху решетка, докато се охладят.

Пригответе крема маскарпоне. В купа добавете сладкарската сметана и ванилията. Разбийте с миксер и добавете маскарпонето. Отново разбъркайте.


Във всеки еклер направете по 3 дупки. С помощта на шприц напълнете еклерите с крема маскарпоне. 




Разтопете в малка тенджерка шоколада, маслото и млякото. Полейте с шоколадовата заливка и оставете еклерите да почиват за 10 минути. 



Отгоре оформете розички от оставащия крем. Поръсете с какао и поднесете.




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 






Няма коментари:

Публикуване на коментар