Козуначено руло


Козунакът е нещо толкова вкусно, че всяка година се заричам да не го ям само около Великден, а целогодишно... Ама все си оставам само с обещанието. Днес приготвих козуначено руло със сладко от портокалови корички. Вие, разбира се, може да сложите друго сладко или мармалад - каквото обичате или каквото имате под ръка.


Ако за първи път ще приготвяте козунак, трябва да знаете няколко нека. Козуначеното тесто е капризно. При приготвянето му се изисква голямо внимание. Първото важно нещо, за да излезе сполучливо това тесто, е топлината. Всички продукти, от които се приготвя, трябва предварително да се затоплят или поне да бъдат на стайна температура (най-добре е да ги извадите от предната вечер). Друг важен моменте при приготвянето на това тесто е начинът на месене (трябва да се меси продължително време). И последно, преди разрязване, трябва да изчакате козунакът напълно да се охлади.


Необходимите продукти за 2 големи рула или 4 по-малки

1 кг брашно
4 яйца
1 белтък
200 г краве масло (150 г свинска мас)
400 мл прясно мляко
200 г кристална захар
40 г прясна мая
щипка сол


За плънката

мармалад (аз избрах сладко от портокалови корички)
захар за поръсване
кората на 1 лимон (1 пак. ванилия)


За намазване

1 жълтък
захар за поръсване


Начин на приготвяне


Пресейте брашното в дълбок съд и го оставете на топло. 



В чаша надробете маята, прибавете лъжичка захар и налейте малко хладко мляко. Разбъркайте и оставате на топло за 10-ина минута, за да втаса маята и да изпълни целия съд.





Направете кладенче в брашното и изсипете шупналата вече мая. С лъжичка разбъркайте малко от брашното - така се получава закваската. 



Сложете отново съдът на топло, за да може да втасва закваската.



През това време сложете яйцата в голяма купа. Разбъркайте ги с тел, докато станат на пяна.



Прибавете млякото, маслото (свинската мас), захарта и ванилията. Разбъркайте много добре.



Щом втаса закваската, започнете да я размесвате постепенно с брашното, като я разреждате с по малко от горната смес, която трябва да е хладка. Добре е размесването да е или с дървена лъжица, или на ръка.



Посолете тестото и го прехвърлете върху набрашена повърхност. 


Месете, докато по повърхността му се образуват мехурчета и започне да не се лепи по дъската. Тестото е готово, когато стане гладко и е без гранулки.



Поръсете омесеното тесто с малко брашно, покрийте го със затоплена кърпа и го оставете на топло място, за да втаса.




След като тестото увеличи обема си, го прехвърлете отново върху набрашнена повърхност. 



Разделете тестото на 4 топки. Вземете първата топка и я омесете на правоъгълник с помощта на точилка, без да натискате много.

Намажете повърхността с мармалад, поръсете със захар и добавете лимонова кора или ванилия. 



Увийте на руло (тъй като ми се стори доста дълго това руло, го разрязах на две и така ми се получиха 4 по-малки рула).



Вземете втората топка и я разточете на малко по-голям правоъгълник. Сложете го под рулото и направете разрези от двете страни.



Завийте рулото от двете къси страни и редувайте по една лява и една дясна лентичка, като ги припокривате леко. (Това се прави, за да се застраховаме в случай, че мармалада се втечни твърде много по време на печене и се разтече.)




Прехвърлете в намазана с масло тавичка. По същия начин оформете и второто руло и ги оставете да втасат повторно.



След като рулата увеличат обема си, ги намажете с разбит жълтък и поръсете обилно със захар. 



Поставете в предварително загрята фурна. Първите 10 мин. печете на 190 градуса, след което покрийте с хартия за печене, намалете на 170 градуса и печете в продължение на 35-40 мин. През последните 5 минути може да махнете хартията за печене, ама първоначално не се е получил желаният от вас загар.




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 
















2 коментара