03 март 2017

Кюфтета по чирпански


Това е една позната и обичана рецепта, която вкъщи хапваме с удоволствие. В моя случай кюфтетата се варят за кратко, вместо да се пържат, а самото ястие се пече на фурна.



Необходимите продукти

За кюфтетата



600-700 г кайма 
1 глава кромид лук 
1 яйце 
2 филии сух хляб 
1 ч.л. кимион
1 ч.л. чубрица
сол и черен пипер
4-5 с.л. брашно за овалване 


За соса

3-4 по-големи картофа
400 г домати от консерва 
1 глава кромид лук
2 моркова
2 червени чушки
2 зелени чушки 
4 скилидки чесън
1-2 резена целина 
1 с.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
50 мл олио


Начин на приготвяне

Пригответе кюфтетата. В купичка сложете накъсаните на едро филии хляб и ги залейте с вода.


Отцедете ги много добре и ги прехвърляте в голяма купа, заедно с каймата и яйцето.


Добавете нарязания на ситно лук и подправките и размесете с ръце много добре.


За оформянето на еднакви по големина кюфтета видях някъде един хитър трик, който много ми хареса - използването на лъжичка за сладолед. С нейна помощ оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно. На мен ми излязоха 20 кюфтета.



В по-голяма тенджера сложете да заври вода, заедно с 1-2 ч.л. сол. Щом течността заври, поставете кюфтетата. Варете в продължение на 4-5 минути.



Прехвърлете кюфтетата в тава за печене.




Нарежете двата вида чушки, морковите и картофите на едро.




В по-голям съд запържете за кратко нарязаните на ситно лук и целина. Добавете чушките, морковите и нарязания на ситно чесън и запържете за кратко, докато омекнат.



Поръсете с червения пипер и останалите подправки и прибавете доматите от консерва. Налейте 500 мл вода.



Добавете картофите и изчакайте сместа да заври.



Прехвърлете соса върху кюфтетата. Покрийте тавата с фолио и поставете във фурна, предварително загрята на 180 градуса. Печете в продължение на 40 минути.



След това махнете фолиото и дозапечете за още 20 минути.







Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 






Няма коментари:

Публикуване на коментар