13 февруари 2017

Билкови хлебчета с пармезан


Меки маслени хлебчета с аромат на билки и вкус на пармезан. 

Необходимите продукти за билкови хлебчета със сирена

3 1/2 ч.ч. брашно
2 яйца
2 1/2 с.л. меко краве масло
1 ч.ч. прясно мляко
1/3 ч.ч. топла вода
няколко с.л. настърган пармезан
1 пак. суха мая (7 г)
2 ч.л. захар за маята
1/4 ч.ч. захар
2 ч.л. сол

За билковата смес

¼ ч.л. сушен магданоз
¼ ч.л. сушен копър
¼ ч.л. сушена мащерка
¼ ч.л. сушен босилек
¼ ч.л. сушен розмарин
½ ч.ч. разтопено масло
2-3 скилидки чесън


Начин на приготвяне

Пресейте брашното и солта в купа.



В тенджера сложете млякото, маслото и ¼ ч.ч. захар. Загрейте на среден огън, след което оставете течността да се охлади.



Разтворете маята в топлата вода и 2 с.л. захар. Оставете маята да шупне за 5 минути.



В друга купа налейте охладената вече маслено-млечна смес и добавете около 1 ч.ч. от брашното. С помощта на миксер и приставката за тесто разбъркайте в продължение на 30 секунди.


Добавете шупналата мая и разбърквайте в продължение на няколко минути.
Прибавете и яйцата и отново разбъркайте.



Прехвърлете и останалото брашно и разбърквайте на средната степен на миксера за 1-2 минути или докато тестото започне да се отделя от стените на купата.

Поставете лекото лепкаво тесто в леко намаслена купа и го покрийте с кърпа. 



Оставете го настрана за поне час или докато удвои обема си.



Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност. Оформете го на 10-11 топки.

В купичка добавете всички продукти за билковата смес и ги разбъркайте много добре.



Потопете всяка топка в тази смес и я прехвърлете в намасления съд, в който ще печете хлебчетата. 



Отгоре поръсете с настърган пармезан. Оставете ги да втасат за още 1 час, покрити с кърпа.



Поставете хлебчетата в ниската част на предварително загрятата на 180-190 градуса фурна. Печете в продължение на 15-20 минути или докато се получи леко златиста коричка.




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар