06 януари 2017

Празнична питка със свинска мас



Изключително вкусна питка, която се приготвя със свинска мас. Изисква малко повече време от обичайните питки, тъй като втасва три пъти, но както винаги, усилията си струват.

Начин на приготвяне

1 кг брашно
4 яйца
400 мл прясно мляко
250 г свинска мас
1 кубче мая (42 г)
1 щипка сол
1/2 с.л. захар
1 жълтък за намазване
1 с.л. сусам за поръсване
1 с.л. мак за поръсване



Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в 100 мл топло прясно мляко. Поръсете с щипка брашно и изчакайте маята да шупне за 5-7 минути.



Пресейте брашното, заедно със солта. В средата му направете кладенче и в него сложете яйцата, останалото прясно мляко, шупналата мая и половината разтопена свинска мас.



С намазнени с мас ръце мазесете меко тесто. Прехвърлете го в намазнена купа и го оставете за втаса, покрито с фолио или кърпа, за около 30 минути.




Накъсайте втасалото тесто на 16 еднакви по големина топки. 





Всяка от тях направете на фитил.



Оформете на възел, като завръзвате фитилите и подпъхвате краищата им отдолу.




Подредете възелчетата в намазнена с мас тава. Покрийте с кърпа и оставете повторно да втаса за 1 час.




Намажете питката с разбит жълтък и с останалата свинска мас. Поръсете със сусам и я оставете отново да втаса за 30-ина минути.




Поставете питката в предварително загрята на 170 градуса фурна и печете в продължение на 40 минути.



Извадете изпечената питка от тавата и я оставете леко да се охлади върху скарата, за да предотвратите овлажняването й. След 10-ина минути може да я поднесете.






Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар