29 април 2016

Великденски козунак

Ето го и моят великденски козунак. За рецептата се доверих на Иван Звездев и определено не сгреших - козунакът стана много пухкав, сладък и на конци.

28 април 2016

Шиш кебап


Това е една много приятна рецепта, която принципно се води турска - Адана кебап. Аз обаче не я приготвих с агнешко месо, а със смес от телешко и свинско, което автоматично я прави българска рецепта - просто "шиш кебап".

26 април 2016

Картофена салата с рукола и каперси


Джейми Оливър явно много си пада по картофите, защото сайтът му гъмжи от кулинарни предложения с този зеленчук. Спрях се на тази салата, тъй като изглежда много апетитна и красива, а и имах всички продукти в хладилника. 
Салатата ме очарова с ярките си вкусове и горещо ви я препоръчвам!

24 април 2016

Porchetta /Печено свинско/


Думите няма да ми стигнат, за да ви опиша невероятния вкус на това месо! Свинско филе, бекон и ароматни подправки, които се съчетават перфектно в това ястие. Не стига, че е безумно вкусно, ами и е адски красиво. Може да го поднесете с любимата си салата - не се сещам за такава, с която да не може да се съчетае.

23 април 2016

Ориз с куркума


Опитайте тази много бърза и лесна рецепта за ароматен ориз по индийски. С минимални продукти, чудесен резултат!

Пиле Джалфрези


Пиле Джалфрези e едно от най-познатите ястия от индийската кухня. Пилето става много крехко и сочно, а зеленчуците са чудесно допълнение към него. Ястието се сервира с ориз с куркума.

22 април 2016

Свинско с праз


Класическо ястие, подходящо за по-студените дни. Едва ли в миналото са го готвили точно със соев сос, но той само обогатява вкуса на това ястие и не е за пропускане от списъка с необходимите продукти. 

20 април 2016

Еклери


Признавам, доста дълго се дърпах да направя първите си еклери, въпреки подканванията на съпруга ми, на когото това му е любимият десерт. Очевидно обаче един наскоро излъчен епизод на "Мастър шеф" е разбунил не само духовете вкъщи и в не една кухня са се пекли еклери. Аз не правя изключение, така че ето и моят първи опит с този капризен десерт.

18 април 2016

Спагети Болонезе



Когато нямам много време за готвене, а вкъщи цари глад, това е рецептата, която ме спасява най-често - спагети Болонезе. Приготвя се за има-няма 30 минути, а чиниите са толкова усърдно облизани, че нямат нужда от миене.


16 април 2016

Домашна свинска пастърма


Аз съм невероятен фен на пастърмата и мога да я ям буквално всеки ден. Поради твърде високата й цена в магазините, от известно време си я правя сама. Пробвала съм и със свинско, и с пилешко месо и винаги се получава чудесно. Днес ще ви покажа моята рецепта за свинска пастърма.

15 април 2016

Класическа мусака


Това е класическата рецепта за мусака - ястие, което вкъщи много обичаме. Не знам дали ще ви прозвучи странно, но вместо кисело мляко, аз обичам да ям мусаката с мъничко хрян. Ммм, страхотна вкусотия!

14 април 2016

Картофи с ементал на фурна


Това ястие е американски вариант на картофите огретен. Изключително ароматно и апетитно, което е подходящо както за гарнитура към всякакъв вид месо, така и за самостоятелно безмесно ястие.

13 април 2016

Свински флейки с пепър сос и паста


Поредната много вкусна рецепта, която намерих в книгата "Манчев срещу Шишков". Това е първият ми опит в приготвянето на пепър сос и останах доволна от себе си. 

12 април 2016

10 април 2016

Тортата от моето детство



Когато бях малка, в къщи се приготвяха основно кексове. Затова за мен беше малък празник, щом чуех, че ще ходим на гости на леля и свако. Това означаваше, че ще ям от Онази Вкусна Торта. Тази сутрин се събудих с мисълта за именно този десерт. Веднага звъннах по телефона, за да взема рецептата. И ето я и нея - тортата от моето детство. Без брашно, с много мек крем и наситен вкус на орехи.

05 април 2016

Гъби с масло и вино




Така и не се научих да ям гъби, но пък много обичам да ги приготвям. Днес реших към стандартната рецепта за гъби с масло, копър и чесън, да добавя и бяло вино. Придържам се към правилото, че за да се получи хубаво ястие, трябва да се готви с качествено вино. Така че в името на вкусната храна, се разделих с една чашка от моята любима напитка. Резултатът е силно положителен, поне така ми казаха дегустаторите вкъщи.

04 април 2016

Ябълков сладкиш с хрупкава коричка


Това е най-любимият ми сладкиш с ябълки. Рецептата е на Сидония Радева, която спечели първото и единствено засега издание на кулинарното шоу "Lord of the Chefs". Още когато опитах приготвения от нея сладкиш 
/тя го нарече "Хрупкава ябълкова пита"/, се влюбих в наситения му вкус. Правя
го вече няколко пъти и резултатът всеки път е отличен. Сидония препоръчва 
да се хапва горещ, но ви уверявам, че и изстинал е чудесен. Подхожда си много 
и с топка ванилов сладолед.


02 април 2016

Пилешки такос


Това е вторият ми опит за приготвяне на такос и е повече от успешен. Ароматно пилешко месо на конци, млечен сос с нотки на лайм и свежа доматена салца - всичко това е пилешкият такос. Опитайте го! 

01 април 2016

Пиле фрикасе


Това не е класическата рецепта за пиле фрикасе, тъй като аз го обичам с много лимон и малко индийско орехче. Надявам се и този вариант да ви хареса.