06 декември 2016

Пълнен шаран с лук и орехи


Бързам да се похваля с моя никулденски шаран, пълен с лук и орехи



Необходимите продукти

1 шаран (около 1,5 кг)
3 глави кромид лук
1 ч.ч. орехи
сокът на 1 лимон
1 връзка пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус
5-6 с.л. олио


Начин на приготвяне

Почистете шарана от вътрешностите и люспите. Измийте го много добре и го залейте от всички страни с лимоновия сок. Посолете рибата и я оставете настрана.


Нарежете лука на кубчета и го запържете в сгорещеното олио, докато омекне.


Прибавете нарязаните на ситно орехи и наситнения магданоз. Поръсете със сол и черен пипер на вкус, разбъркайте и оттеглете от котлона.


Напълнете рибата с приготвената плънка и затворете отвора с клечки за зъби.


На дъното на тавата, в която ще печете шарана, сложете дървени шишчета, за да образувате решетка. Така рибата няма да залепне по време на печене.


Прехвърлете много внимателно шарана върху решетката. С остър нож направете разрези по повърхността на рибата, за да се опече по-добре. По желание в прорезите може да сложите резенчета лимон.


Сложете отстрани останалата плънка. Налейте 1 ч.ч. вода, полейте рибата със струйка олио и затворете с алуминиево фолио.


Поставете в средата на предварително загрята на 200 градуса фурна и печете в продължение на 1 час. След това махнете фолиото и дозапечете за още 30-40 минути. Ако е необходимо, налейте още вода, за да не ви загори плънката около рибата.

Поднесете с гарнитура по избор.




Няма коментари:

Публикуване на коментар