30 декември 2016

Празнична питка със заквасена сметана


Прекрасна питка, която става изключително пухкава и с аромат на масло. 



Необходимите продукти за празнична питка със заквасена сметана

700 г брашно
200 г заквасена сметана
150 мл топла вода
1 кубче прясна мая (40 г)
60 г краве масло за намазване
1 яйце
1 белтък
30 мл олио
2 с.л. оцет
1 с.л. сол
1 с.л. захар


За намазване

1 жълтък 
1 с.л. кисело мляко

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода. Добавете 2 с.л. брашно и захарта и разбъркайте, докато стане на рядка кашичка. Изчакайте да шупне.

Замесете тесто от всички продукти. При нужда добавете още малко топла вода.

Покрийте тестото с кърпа и го оставете да почине за 30 минути



Разделете тестото на две равни части. Едната разточете на правоъгълник, като половината част на правоъгълника нарежете на ленти и заплетете на плитки. След това подрежете краищата, за да ги направите равни като дължина.





Другата част намажете с разтопено масло и навийте на руло в посока към плитките, така че те да се увият около рулото. Пренесете в предварително намазана с масло тава с диаметър 26 см и оформете на венец.



От останалото тесто отделете малка топка за центъра на питката.



Останалата част разточете на правоъгълник. Намажете с разтопено масло и навийте на руло. Нарежете на еднакви по големина парчета и след това всяко от тях нарежете по диагонал. Поставете ги около венеца. Ако ви остане тесто, то накъсайте на малки парченца и ги направете на топчета, които поставете в празните пространства.




Оставете да втаса за около час и половина.



Намажете втасалата вече питка с жълтъка и киселото мляко. Поставете я в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете около 35-40 минути. На 20-тата минута покрийте с хартия за печене, за да не загори отгоре.

След изпичане, намажете питка с останалото краве масло и я поднесете още топла.



Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 






Източник: http://www.cookwithasmile.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар