16 декември 2016

Шведски шоколадов сладкиш (Kladdkaka)


Буквално Kladdkaka означава "лепкав кекс". Наречен е така, защото се пече за много кратко време - само 13 минути. Така сладкишът придобива хрупкава коричка отвън, но остава мек и леко лепкав отвътре. В Швеция го поднасят с разбита сметана, смесена с малко ром или коняк.

Необходимите продукти за Шведски шоколадов сладкиш (Kladdkaka)

200 г краве масло
200 г натурален шоколад
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер


Начин на приготвяне

Разтопете маслото в тенджерка. Нарежете шоколада на ситно. Изсипете шоколада в маслото и разбъркайте, докато се разтопи.



В по-голяма купа разбийте яйцата, заедно със захарта. 




Добавете шоколадовата смес.



Към тях добавете пресятото заедно с бакпулвера брашно и разбъркайте много добре.



Изсипете сместа в намаслена и набрашнена форма за печене с диаметър 22-23 см.



Поставете в средата на предварително загрята на 220 градуса фурна и печете в продължение на 13 минути. Оставете сладкишът да изстине на стайна температура.



Поднесете го с пудра захар, сметана, сладолед или плодове.





Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!








2 коментара:

  1. Правила съм такъв сладкиш без захар ,но с течен шоколад ! Много сполучлив стана ,но яйцата се разбиват докато удвоят обема си ,после втечнения шоколад с маслото ... Хубав вкус!В по-широка тава се пече,за да стане бързо !Мекичко,шоколадово изкушение !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен като вкус доста ми напомня лава кейка, но без да се сервира топъл. Иначе като начин на приготвяне и време за изпичане си е горе-долу същото

      Изтриване