03 декември 2016

Шведски канелени кифлички (Kanelbullar)


Толкова дълго слушах възхвали за тези шведски канелени кифлички, че накрая реших да ги направя. Категорично мога да заявя, че хвалбите не са били преувеличени. Kanelbullar са меки кифлички с аромат на канела и кардамон! Наистина прекрасни!

Преди да ви представя рецептата обаче, ми се иска да ви разкажа повече за "fika". Думата идва от Швеция и означава "време за теб и твоите приятели, прекарано в пиене на кафе и похапване на сладкиши". Признавам, колкото повече си повтарям тази дума, толкова повече ми харесва. А най-много ми допада идеята, че цялото това удоволствие може да се изрази с една-единствена дума - "fika". Тя се превръща в причина да се погрижиш за себе си, да се видиш с близките си, да опознаеш някого. 
Както разбирате, fika не е само пиене на кафе (чай, безалкохолно), но и задължителна консумация на сладки. Канелените кифлички, които днес ще ви представя, са сред най-често консумираните.


Необходимите продукти за шведски канелени кифлички (Kanelbullar)

За тестото

100 г меко краве масло
360 мл топло прясно мляко
2 ч.л. суха мая
640 г брашно
50 г кристална захар
1 1/2 ч.л. смлян кардамон
1/4 ч.л. сол

За плънката

100 г меко краве масло
100 г кристална захар
3-4 ч.л. канела
1 ч.л. смлян кардамон

За намазване

1 яйце
кафява захар



Начин на приготвяне

Сложете маята в топло мляко и я оставете да се активира.


В по-голяма купа сложете пресятото брашно, захарта, кардамона и солта. Разбъркайте за кратко.


След като маята се разтвори напълно в млякото, я прибавете към сухите съставки. Добавете и мекото масло, нарязано на кубчета.


Омесете меко тесто. Покрийте го с кърпа или стреч фолио и го оставете да втаса за 1 час или докато увеличи двойно обема си.


През това време пригответе плънката. В купичка сложете мекото краве масло, захарта и кардамона. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.



След като тестото увеличи двойно обема си, го поставете върху набрашнена повърхност и го разточете на правоъгълник с дебелина около 3-4 мм. Моето тесто се получи с размери 25х50см, а в книгата, която ползвах като източник, беше посочено правоъгълникът да е с размери 28х43 см. 


Намажете цялата повърхност с плънката, като се стараете тя да е навсякъде равномерно поставена.


Прегънете правоъгълника по дължина.


Нарежете тестото на лентички с ширина 3 см. 


След това всяка от тях разрежете през средата, като малка част от единия край оставите неизрязана, тоест лентичката трябва да е като буквата "Л". По същия начин изрежете всички лентички. 


Следва оформянето. Аз се спрях на ето този вариант - 


Усукват се навън двата края на лентичката и след това се оформят на охлювче, като крайчетата се подпъхват отдолу.


Има още много варианти за оформяне на кифличките, в книгата са посочени само два от тях. Ако ви е по-лесен някои от тези варианти, направете ги по този начин.



Поставете канелените кифлички в тава, на дъното на която сте сложили хартия за печене. На мен ми се събраха в 2 тави, тъй като ми се получиха 18 кифлички.



Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за още 20-25 минути.

След това ги намажете с разбито яйце и го поръсете с кафява захар. 


Поставете в предварително загрята на 200-220 градуса фурна и печете в продължение на 8-10 минути.






Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 







Няма коментари:

Публикуване на коментар