Ароматен и пухкав кекс


Рецептата за този кекс предизвика интереса ми, защото в нея не фигурира нито масло, нито мляко. Бях длъжна да разбера от първо лице какво ще се получи в крайна сметка и резултатът определено ме впечатли - ароматен, пухкав и лек кекс с дъх на лимон. Непременно го опитайте!

Необходимите продукти

5 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия
кората на ½ лимон
сокът на ½ лимон
3 с.л. какао
3 с.л. есенция от ром (коняк)
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне

Разбийте белтъците на сняг с половината захар. 



Останалата захар разбийте заедно с жълтъците, докато удвоят обема си и побелеят. След това добавете олиото и ванилията и когато жълтъчната смес ги поеме, спрете миксера. 


Към жълтъчната смес прибавете разбитите белтъци. 


Смесете ги много внимателно с помощта на шпатула или дървена лъжица. Последно прибавете на части пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Разбъркайте внимателно, докато се получи хомогенна смес.



Разделете полученото тесто на две части. Към едната добавете лимоновия сок и настърганата кора от лимон.



Към другата добавете пресятото какао и есенцията от ром.



Намазнете формата за кекс и я поръсете с брашно (ако не използвате силиконова). Прехвърлете първо бялата смес, а след това я покрийте с какаовата. 




Изравнете с лъжица, ако е нужно или леко разтръскайте формата.

Печете в средата на загрятата фурна в продължение на 35-40 минути. Проверете дали кексът е изпечен с помощта на клечка за зъби. Ако видите че повърхността му се зачервява, а кексът не е изпечен, намалете фурната на 170-175 градуса или покрийте повърхността с фолио и допечете. Когато кексът се охлади леко, го извадете от формата и прехвърлете върху решетка, където го оставете, докато се охлади напълно. Поръсете с пудра захар и сервирайте.




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!





Източник: www.mycookingbookblog.com, където е посочен първоизточникът на рецептата - https://bubolinkata.blogspot.bg. Така или иначе благодаря и на двете - получи се наистина страхотен кекс!

Няма коментари