31 октомври 2016

Запечен боб с бекон


Тази рецепта е за дните, в които разполагате с малко повече време. Тенджерата под налягане определено спестява поне един час, но въпреки това си трябва време и търпение, за да стане ястието готово.

Необходимите продукти за запечен боб с бекон

500 г зрял боб
200 г бекон
2 с.л. универсална зеленчукова подправка (или 1/2 глава кромид лук, 1 морков, 1/2 червена чушка, 1/2 зелена чушка, 1/2 домат)
3-4 скилидки чесън
2 с.л. олио
2 ч.л. червен пипер
1 с.л. пресен (сушен) джоджен
сол на вкус


Начин на приготвяне

Залейте боба с вода и по възможност го оставете да кисне за няколко часа или 1 нощ. 


Изхвърлете водата, прехвърлете в тенджера под налягане и налейте нова вода. Затворете капака и след като налягането се повиши, намалете силата на огъня и варете в продължение на 5 минути. 

Отцедете водата, добавете универсалната зеленчукова подправка и нарязания на филийки чесън. При нужда посолете. 



Затворете капака и след като налягането се повиши, варете за 25 минути. Прехвърлете боба в тава за печене. Поръсете с нарязания на ситно джоджен.



В малка тенджерка загрейте олиото и запържете за кратко червения пипер. Прехвърлете върху боба и разбъркайте много добре.




Отгоре покрийте с филийки бекон.




Поставете в предварително загрята фурна и печете за 20-30 минути или докато беконът се запече.






Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!






Предлагам ви още две рецепти за зрял боб. При тях съм използвала готови консерви със сварен боб, което значително намалява времето за приготвяне от 2 часа на 30 минути - 

Боб с телешки суджук на фурна




Боб с луканка на тиган


Боб с луканка на тиган

Няма коментари:

Публикуване на коментар