23 октомври 2016

Суши с пушена сьомга



Обожавам суши! Вариантът за приготвяне вкъщи е значително по-евтин, отколкото да си го поръчате в ресторант. Постарах се да спазя всички важни изисквания за неговото приготвяне. И макар че липсва например маринованият джинджифил, мисля че ми се получиха доста добре нещата. 

Необходимите продукти

2 ч.ч. ориз за суши
200 г пушена сьомга
1 краставица
2 бр авокадо
1 морков

За ориза

2 с.л. оризов оцет
1 с.л. захар
1 ч.л. сол







Начин на приготвяне

Измийте много добре оризът в продължение на 1-2 минути, докато водата стане бистра. Отцедете го за около 20-25 минути. 



Прехвърлете ориза в тенджера и налейте 3 ч.ч. вода. Ако решите да приготвите по-малко количество, е добре да знаете, че съотношението ориз:вода винаги е 1:1,5. 


Добре е да варите ориза според указанията на опаковката. Аз го варих 15 минути на тих огън под капак и без да го разбърквам, след което го оставих за още 10 минути, без да махам капака.



В малък съд загрейте оризовия оцет, захарта и солта. След като захарта напълно се е разтворила, отстранете от котлона и оставете за кратко да се поохлади. Залейте още топлия ориз и разбъркайте с дървена лъжица, за да се овкуси равномерно. Оставето ориза да се охлади напълно.


През това време нарежете краставицата (без сърцевината) и моркова на тънки пръчици, а сьомгата и авокадото - на ивици.



Покрийте рогозка за сервиране със стреч фолио.

Вземете един лист нори и го обърнете с лъскавата част надолу. Върху грапавата част сложете ориз, като оставите непокрита само една ивица в края. С мокри ръце разстелете равномерно ориза. 



В единия край сложете рибата и зеленчуците. 



Завийте на стегнато руло с помощта на рогозката. Лично аз леко намокрям непокрият лист нори - така по-лесно залепва рулото. 




Загладете с ръце и леко оваляйте рулата. От това количество ориз ми се получиха 6 рула.




Нарежете на рулца с помощта на остър мокър нож.

Поднесете със соев сос, уасаби и джинждифил по желание.













Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!







Няма коментари:

Публикуване на коментар