08 октомври 2016

Лимоново суфле


Прекрасен и фин десерт с наситен лимонов вкус. Може да го приготвите както в издълбаните лимони, така и в купички за крем карамел или в голяма форма за печене.

Начин на приготвяне

8 лимона
3 яйца
½ ч.ч. кристална захар
2 с.л. брашно
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне


Отрежете малка част от върха на лимона, за да са по-стабилни като ги сложите изправени. 



От другата страна на лимона отрежете капаче с по-голям отвор. 




Издълбайте много добре лимона - с ножче, лъжица или лъжичка за оформяне на топчета. Важно е да го издълбаете и отцедите колкото се може по-добре, защото в противен случай при печенето лимонът леко ще нагарча. 



С помощта на цедка отцедете лимоновия сок.

На дъното на тава сложете хартия за печене и поставете върху нея издълбаните лимони.




С помощта на миксер разбийте жълтъците на 3-те яйца, брашното, 1/4 ч.ч. лимонов сок и 1/4 ч.ч. захар. 



След като се получи бледожълта смес, поставете купата над тенджера с вряла вода. 



Разбъркайте с помощта на дървена лъжица в продължение на 5-7 минути или докато се получи гъст крем. 



Отстранете купата и разбийте сместа с миксер. Прехвърлете в друга купа и изчакайте крема да се охлади.



Загрейте фурната на 180 градуса. 


В друга купа разбийте белтъците с останалата 1/4 ч.ч. захар, докато се получат твърди върхове. 




На няколко пъти прехвърлете белтъците към яйчения крем, като разбърквате много добре, само в една посока, за да не спадне сместа.




С този крем напълнете издълбаните лимони до малко под ръба. 




Тъй като моите се оказа, че моите лимони са по-малки като размер и ми остана доста крем, останалата част прехвърлих с намаслена форма за печене.



Поставете в предварително загрятата фурна и печете в продължение на 14-16 минути или докато суфлето се надигне 1 пръст над ръба на формата или лимона, а повърхността хване леко кафяв загар.



Поднесете суфлетата още топли, преди да са спаднали.





Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!





Ето и още една рецепта за мек и въздушен крем - Шоколадов мус със заквасена сметана. Това е десерт, благодарение на който ще изцапате значително количество купи, но резултатът си струва!

Шоколадов мус със заквасена сметана

1 коментар: