29 октомври 2016

Крем карамел с тиква


"Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква!", казва героят на Елин Пелин - Душко Добродушков. Десертът, който ви предлагам днес, е именно с печена тиква. Той е за всички фенове на така наречения "плодов зеленчук". 

Необходимите продукти

500 г тиква 
600 мл прясно мляко 
4 яйца 
150 г захар 
2 ванилии

150 г захар за карамелизиране


Начин на приготвяне

Изпечете тиквата и я пасирайте.



Карамелизирайте захарта и я разпределете във формички за крем карамел.



Разбийте яйцата със захарта, млякото и ванилията.



Добавете и пюрираната тиква и разбъркайте много добре.



Разпределете сместа във формичките. На мен ми излязоха 9 броя, но все пак зависи и от това с какви разполагате - някои са по-плитки, други - по-дълбоки.



Сложете формичките в по-дълбока тава и налейте вода, която трябва да ги покрие до средата. 

Поставете в предварително загрята на 170-180 градуса фурна и печете в продължение на 50-60 минути. На някои места пише, че печенето продължава 90 минути, но при мен точно на 60-тата минута бяха готови. 

Изчакайте крем карамелът да се охлади напълно. След това с остър нож минете по страните на формата, захлупете го с чинийка за сервиране и обърнете. Леко почукайте дъното на формичката и я отстранете.






Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!











Няма коментари:

Публикуване на коментар