16 октомври 2016

Крем брюле


Този десерт е толкова добре познат и толкова всеобщо любим, че няма нужда от предисловия. И все пак не мога да се стърпя да не се самопохваля - получи ми се много, много добре - гладка консистенция, хрупкава карамелена коричка... Следващият път - двойна доза :)

Необходимите продукти за крем брюле

400 мл сметана 30-35%
100 мл прясно мляко
2 с.л. пудра захар
80 грама захар
6 жълтъка
1 ванилия

50 грама кафява захар за карамелизиране


Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 150 градуса.
Разбийте жълтъците със захарта и ванилията.



Загрейте сметаната заедно с прясното мляко почти до кипене. 



Прибавете я към разбитите жълтъци, като разбърквайте постоянно.


Разпределете сместа в един съд или в огнеупорни формички.


Поставете формите в дълбок съд, налейте в него топла вода до средата на формичките с крем. Водата да не заври, затова при нужда по време на печенето долейте хладка вода.

Печете около 40 минути, като проверявате готовността както при чийзкейк - средата на крема трябва да е като желе при леко разклащане на формата.



Извадете крема от водната баня и го охладете за 2-3 часа в хладилника.

Посипете крема с кафявата захар и го карамелизирайте с помощта на горелка. 


Ако не разполагате с такава, запечете десерта за 3 минути под грила на печката.






Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!









Няма коментари:

Публикуване на коментар