09 септември 2016

Печени картофи със сол и оцет


Печените картофи със сол и оцет е по рецепта на Марта Стюарт и са чудесни за гарнитура или основно ястие. Оцетът им придава леко пикантен вкус, като за по-отявлените любители на киселото, известната като "кралица на домакините" телевизионна водеща препоръчва дозата на оцета да се увеличи двойно.

Необходимите продукти

1 кг пресни картофи
1 ч.ч. ябълков оцет
зехтин
морска сол
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Нарежете на тънки филийки картофите без да ги белите.



В малка тенджера сложете нарязаните на филийки картофи и оцета. 



Налейте вода и оставете течността да заври, след което намалете огъня и варете за около 8 минути. 



Оставете картофите да изстинат, както са си във водата, в продължение на 30 минути. След това ги отцедете и ги подсушете върху кухненска хартия.

Подредете картофите на дъното на тава, покрита с хартия за печене. Полейте със зехтин, поръсете със сол и черен пипер. 



Печете на 180 градуса, докато картофите леко покафенеят отгоре. След това обърнете картофите и от другата страна и допечете до златисто. Сервирайте печените картофи, докато са още топли. Идеално вървят с горчица :)




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!





Предлагам ви още 5 варианта, благодарение на които картофите не са просто варени или печени, а са богати на аромати и със изненадващи вкусове:


Картофи с горчица и лимон
Картофи с горчица и лимон - картофите стават с много наситен вкус, тъй като са поляти с дресинг от два вида горчица, лимонов сок и лимонова кора.


Картофи по испански
Картофи по испански - невероятно меки картофи, със златиста коричка и наситен лимонов вкус.

Картофи соте със синьо сирене
Картофи соте със синьо сирене - една от най-любимите на моето семейство рецепти - картофи соте, поляти с разкошен сос.


Печени картофи по Джейми Оливър
Печени картофи по Джейми Оливър - Много вкусна рецепта за хрупкави отвън и мекички отвътре картофи с приятна комбинация на подправки.

Пикантни картофи на фурна
Пикантни картофи на фурна - белтъци, кимион, чили, риган, мащерка... Овалвате картофи, печете и после похапвате, докато въздишате блажено.






2 коментара:

  1. Здравейте, много интересна рецепта! А дали ще станат със стари картофи, че тази година пресните минаха, а не ми се чака до напролет:)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане, разбира се. Просто отстрани няма да има коричка, но това определено се преживява :)

      Изтриване