Тарт с боровинки


Много вкусен и сочен тарт, с ронливо маслено тесто и лек крем. Вместо боровинки, можете да го приготвите с малини или друг любим ваш плод.
Посочените дози са за 1 тарт с диаметър 27 см или 8 порции
Необходимите продукти за тарт с боровинки:

За тестото:

125 г меко краве масло
100 г захар
1  яйце
250 г бяло брашно
1/2 чаена лъжица сол

За крема:

500 мл прясно мляко
2 ванилии на прах /1 ванилова шушулка/
3 жълтъка
125 г захар /аз използвах кафява захар, защото разполагах само с такава, но по оригиналната рецерта си е с бяла захар/
60 г царевично нишесте

За гарниране:

300-400 г смесени малини и култивирани сини боровинки


Начин на приготвяне:

Първо пригответе тестото. В купа поставете маслото, захарта и яйцето. Разбийте, докато се смесят много добре. 


Добавете брашното и солта. 


Бъркайте, докато се образува меко тесто, което да не лепне. 


Извадете тестото от купата и оформете на топка. Увийте я в стреч фолио и поставете в хладилник за 20 минути.


Разточете охладеното тесто върху леко набрашнена повърхност, докато достигне дебелина 3-4 мм. Прегънете кората на 4 и така я пренесете във формата за печене. Притиснете я добре по дъното и стените ѝ. Излишното тесто по краищата изрежете с помощта на остър нож. Надупчете го с вилица на няколко места. 



Покрийте с алуминиево фолио, върху което изсипете тежести – керамични топчета, сух боб или леща. Аз нямах нито едно от трите и сложих дребни камъчета от морето. 


Тестото сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. След това отстранете тежестите и фолиото и допечете за още 8-10 минути или докато придобие златисто-кафяв цвят. Охладете във формата и след това внимателно я отстранете. Поставете основата за тарта в сервизна чиния или поднос.

Докато тарта се пече, можете да пригответе крема. Налейте прясното мляко в тенджера. Добавете ванилията и загрейте сместа на умерен огън, докато заври.

Отделно разбийте жълтъците, захарта и царевичното нишесте. Сместа ще стане сравнително гъста. 


Към нея при непрекъснато разбиване и на тънка струйка добавете врялото мляко. Разбъркайте много добре и върнете тенджерата на котлона. Варете на умерен към слаб огън, като разбърквате непрекъснато с телена бъркалка, докато се образува гъст крем. Варете 2-3 минути и отстранете от огъня. Добавете лимона и отново разбъркайте.


Изсипете крема, докато е още топъл (но не горещ) в изпечената и охладена основа. Ако сте го приготвили преди основата за тарта да е готова, покрийте повърхността на крема със стреч фoлио и го оставете да се охлади. 


Преди да го разпределите в основата, разбийте за кратко с миксер или енергично с телена бъркалка.



Подредете боровинките върху крема, до 1 час преди сервирането на тарта, за да запазят свежестта си. 


Тартът се съхранява в добре затворена кутия в хладилник до 3 дни.




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 





Източник: http://www.kulinarno-joana.com


2 коментара