26 август 2016

Горски гъби с червен ориз


Тази рецепта я приготвихме по време на престоя ми в Швеция. Като истински скандинавци, отидохме в гората и набрахме гъби. Нямам абсолютно никаква представа дали имаме същите и в България, тъй като дори не можах да произнеса имената им на шведски, камо ли да си ги преведа :)
Така че вие си купете гъби, каквито обичате най-много.


Преди да премина към рецептата обаче, ми се иска да ви покажа малко красоти от мястото, където бяхме - национален парк Rossö. Страхотна природа, девствена гора, красиви скали, чиста вода и абсолютна тишина.








Небходимите продукти за горски гъби с червен ориз

500 г пресни гъби по избор
1 непълна ч.ч. червен ориз /или друг сорт според вкуса ви/
сол и черен пипер на вкус
зехтин за пържене


Начин на приготвяне

Почистете гъбите с четка.



Нарежете ги на филийки. Поръсете с черен пипер и сол и полейте със зехтин.


Задушете гъбите под капак за около 20 минути. Добавете ориза и го запържете за кратко, като бъркате непрекъснато, за да не залепне. 


Налейте 4 ч.ч. топла вода и варете в продължение на 40-45 минути на слаб огън. (Ако ще ползвате обикновен или друг вид ориз, варете според указанието на опаковката или докато оризът се свари напълно)
Изключете котлова, без да махате капака на тенджерата и изчакайте 20-ина минути, за да поеме оризът всичката вода.




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!




За всички любители на гъбите, ето как приготвям една много лесна и бърза рецепта - Гъби с масло и вино, подходяща както за основно ястие, така и за гарнитура към месо. Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар