19 август 2016

Гювеч с месо от лос


Не може да отидеш в Швеция и да не опиташ месо от лос. За мен беше много любопитно да разбера какъв е вкусът му. Оказа се подобно на телешкото месо, но малко по-сухо, което в никакъв случай не го прави лошо, дори напротив. Ако случайно не можете да намерите в магазините месо от лос :))), то тогава съвсем спокойно можете да го замените с телешко. 


Необходимите продукти за гювеч с месо от лос:


500 г обезкостено месо от лос /телешко/
10 дребни пресни картофчета
1-2 жълти чушки
1-2 моркова
1 шепа замразен спанак
1 шепа зрял боб
(или пакет замразени зеленчуци по избор)
2 глави кромид лук
4 скилидки чесън
2-3 парченца джинджифил
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. къри
8-10 зърна бахар
1-2 люти чушки
1 ч.ч. червено вино
няколко стръка магданоз
1 к.ч. доматено пюре

За маринатата:

400 мл червено вино
2 ч.л. морска сол


Начин на приготвяне:

Накиснете месото в червено вино и сол за 1 нощ.


Нарежете месото на малки кубчета и го поставете в сгорещена мазнина за кратко. 


Поръсете  със сол, къри, кимион, черен и червен пипер и запържете за кратко. Полейте с червено вино и оставете да къкри на тих огън за 15-ина минути.


На дъното на глинен съд поставете лютите чушки и едро нарязаните кромид лук и чесън. 


Добавете и останалите зеленчуци, нарязани на едро (или замразени, ако сте избрали този вариант). 


Отгоре прехвърлете леко задушеното месо, заедно с течността. 


Поръсете с наситнен магданоз и налейте топла вода, колкото да покрие 1/3 от дъното на съда. 


Покрийте с алуминиево фолио и капак и печете се на най-силната степен на фурната, докато заври. След това намалете на 200 градуса и печете в продължение на 30 мин. 


Добавете доматеното пюре, разбъркайте и печете още 10 мин.  След това изключете фурната и оставете ястието вътре за кратко, за да се задуши добре.




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар