28 юни 2016

Шоколадов сладкиш с ягоди


Видях тази рецепта в блога на Мина Ангелова и не можах да й устоя. Тъй като правех два десерта едновременно, обърках съставките и вместо извара, сложих крема сирене. Ама пък то взе, че пак стана много вкусно и красиво.

Необходимите продукти:


За шоколадовата смес:


125 г краве масло
50 г натурален шоколад
200 г кристална захар
2 яйца
1 ампула ванилова есенция
120 г брашно
40 г какао
1 щипка сол

За бялата смес:


250 г крема сирене /в оригиналната рецепта е извара или Рикота/
100 г захар
1 яйце
1 ванилия на прах
5-6 средно големи ягоди


Начин на приготвяне:


Разтопете на водна баня маслото и шоколада и го оставете за няколко минути да се охлади.

След това добавете към сместа захарта, ванилията и яйцата. Разбъркайте много добре.


В купа пресейте брашното, солта и какаото и ги прехвърлете при останалите продукти. 


Разбъркайте, докато се получи гладка еднородна смес.


Леко намаслете правоъгълна форма за печене и я покрийте с хартия за печене /и дъното, и стените/. Прехвърлете половината от шоколадовата смес и изравнете повърхността.


В купа разбийте крема сиренето /изварата/, захарта и ванилията, докато се получи гладка смес.


Изсипете сместа върху шоколадовия слой и отново изравнете повърхността. 




Отгоре разпределете нарязаните на кубчета ягоди.


Покрийте с останалата шоколадова смес. С помощта на силиконова шпатула или лъжица направете кръгообразни движения /от дъното до повърхността/, за да се получи шарка.


Поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете в продължение на 40-45 минути или докато клечка, забита в центъра, излезе само с няколко влажни трохи.


Изчакайте кексът да се охлади напълно, преди да го разрежете и поднесете.




Хареса ли ти рецептата? 
Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 





Източник: http://angellovescooking.blogspot.bg


А опитахме ти този Шоколадово-маслен кекс? Ако не, време е да поправите тази несправедливост! :)

2 коментара:

  1. Много изкушаващо изглежда сладкишът! Бихте ли споделили само с какви размери е формата за печене, от снимките не мога да се ориентирам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Мила! Аз изпекох сладкиша в правоъгълна форма размери 17х23 см. Поздрави! Жана

      Изтриване