16 юни 2016

Гуакамоле




Братът на моя съпруг си дойде за малко от Щатите и още първия ден ни приготви гуакамоле - така, както го правят там. Оказа се, че в оригиналната рецепта има мексикански доматчета, наречени "томатилио", което леко ни отдалечи от съвсем истинския вкус. Но след обстойна дегустация експертът отсече, че вкусът се доближава максимално до оригинала. Ето как го приготви:

Необходимите продукти за гуакамоле:

5 бр добре узряло авокадо
1 средна глава кромид лук /в оригиналната рецепта се използва шалот, арпаджик/
1 малък домат
сокът на 2 лайма
3-4 стръка пресен кориандър
1 малка люта чушка
1-2 скилидки чесън
1 щипка смлян кимион
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

Намачкайте с вилица авокадото. 



Ето как да го разрежете и махнете костилката. Единият вариант е да нарежете авокадото на кубчета и после да ги пасирате, другият вариант е да издълбаете сърцевината с лъжица.



Нарежете на много ситно лука и го добавете при авокадото.


Прибавете и нарязания на малки кубчета домат. Разбъркайте добре.


Полейте със сока от лайм.


Поръсете с наситнения кориандър.


Поръсете с кимион, сол и черен пипер на вкус, добавете нарязаната на ситно люта чушка и смлените скилидки чесън. Разбъркайте много добре.

Поднесете в купичка, заедно с тортила чипс. Не забравяйте преди да поставите авокадото в хладилника, да го покриете добре със стреч фолио - в противен случай ще покафенее.




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 




7 коментара:

  1. Любимо на сина ми, но ние вместо кориандър слагаме магданоз. Просто не можахме да свикнем с миризмата на тази подправка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много специфична тази подправка. Предполагам, че и с магданоз става чудесно гуакамоле :)

      Изтриване
    2. На мен също ми любимо това гуакамоле, но и аз го правя с магданоз... и никога не ми се е налагало да го увивам във фолио и да го прибирам в хладилника - просто не стига до там ;-) Миналата година година бях в Мексико и ми направи впечатление, че там не слагат никакви зелении... само авокадо, домат, лук и люта чушка.

      Изтриване
    3. Наистина е странно това, което казвате, защото навсякъде пише, че специфичният вкус идва именно от кориандъра. Аз не бих се лишила от него така или иначе :)

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Правя го по сходен начин, но само с 2 броя авокадо (в готовите кутии с продуктите, които купувах в Щатите бяха по толкова). Иначе вкъщи го обожаваме, дори сега имам направено в хладилника. За покафеняването няма нужда от Фолио, а в самия съд да се остави една от костилките от авокадо - запазва цвета си на 100 процента.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна хитринка! Благодаря, Пенка! :)

      Изтриване