11 юни 2016

Бъркана торта


Днес дъщеря ми навършва цееели 21 години. Вместо да рискувам с неизпробвани рецепти, реших да заложа на сигурното - Бърканата торта на Йоли. 
Ако не ме лъже паметта, това беше първата ми сполучлива торта, която успях да приготвя. Благодарение на рецептата на Йоли си повярвах, че и аз мога да правя десерти. Тортата е много лесна, не изисква печене и може да се аранжира както на вас ви хареса. 

Необходимите продукти за бъркана торта:

300 г бишкоти
250 г меко краве масло
1 к.ч. прясно мляко /около 100 мл/
5 яйца
100 г кристална захар
4 с.л. пудра захар
3 с.л. какао
1 ампула есенция ром
2 пак. ванилия на прах

За крокан:

1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. кристална захар


Начин на приготвяне:

В малка тенджерка изсипете захарта и едро счуканите орехи.



Бъркайте, докато захарта се карамелизира и се размеси добре с орехите. Изсипете карамела върху хартия за печене, разстелете го леко и изчакайте да се охлади.



След това го счукайте в хаванче. Аз не го счуквам много на ситно, защото обичам да усещам орехите в тази чудесна торта.



Разбийте яйцата с кристалната захар. Добавете и ванилиите.



В друга купа разбийте мекото масло с пудрата захар, докато се получи мек крем.



Добавете какаото и отново разбъркайте.



Прехвърлете двете смеси в по-голяма тенджера или купа и хубаво ги размесете.
Според Йоли има вероятност кремът да стане като пресечен. В този случай тя предлага и втори вариант за приготвянето му. Първо да разбиете маслото с пудрата захар и жълтъците, след това да разбиете белтъците на сняг и да смесите много добре съставките от двете купи.
Смесете прясното мляко и есенцията. Начупете бишкотите на половинки и ги напръскайте с млякото. 



Прехвърлете ги при останалите продукти и много добре разбъркайте. След това добавете и счукания крокан. 


След като сте смесили много добре всички съставки, ги прехвърлете в торта с отделящо се дъно с диаметър 23-25 см. Загладете добре повърхността и сложете тортата в хладилник за един ден, за да стегне. 
След това отстранете ринга на тортата и декорирайте с още крокант, фъстъци, разбита сметана... Както ви харесва.



Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 





Източник: http://www.yoli.bg

Ето още две торти, които искам да ви предложа. Едната е Бисквитена торта със сладко от боровинки, която обаче се сервира с помощта на лъжица на сладолед. Другата е Ягодова торта без печене - много красива и много вкусна :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар