Телешко варено в тенджера под налягане


Телешкото варено е любимата ми супа, от която мога да ям купичка след купичка - до пръсване. Идеална е и с хрян, и с лют червен пипер, и с люти чушки. Абе, супата си е просто идеална!


Необходимите продукти:

600 г телешко месо
3 моркова
7-8 по-малки картофи
1 глава кромид лук
1 парче целина
2 с.л. олио
3 дафинови листа
10-15 зърна черен пипер
сол на вкус
магданоз за поръсване


Начин на приготвяне:

Нарежете телешкото на по-големи парчета. Запържете ги от всички страни в сгорещената мазнина. Налейте 1,5 л вода и затворете тенджерата под налягане. Щом ще чуе свистене, намалете силата на котлона и варете в продължение на 15 минути.



През това време нарежете обелените картофи на половинки, морковите на парченца, лука - на четвъртинки, а целината - на кубчета. 




След като налягането в тенджерата спадне, извадете месото и прецедете бульона.



Върнете телешкото в тенджерата, прибавете и зеленчуците, долейте още 1 л вода. Поръсете със сол и черен пипер, сложете дафиновите листа.



Затворете тенджерата и варете още 10 минути, след като налягането се повиши.

Поднесете супата гореща, поръсена с пресен магданоз.















4 коментара

  1. Много хубава рецепта! Искам да попитам, има ли някаква тънкост при готвенето, за да остане бульонът бистър?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тънкостта е в това, че бульонът трябва да се прецеди, след като месото се е сварило

      Изтриване
  2. Здравейте,
    Чудесно е, че в рецептата има и количеството вода, което трябва да се сложи. Благодаря!
    Искам да попитам, кое месо е най-подходящо за телешко варено - джолан, гърди или друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, най-хубава става супата ако се приготви с джолан с кост. Но и с телешко месо за готвене също става чудесна - изпробвано е :)

      Изтриване