26 май 2016

Скариди саганаки


Ако някой още не е разбрал - обожавам скариди! Мога да ги ям всеки ден във всевъзможни ястия. Днес реших за първи път да направя скариди саганаки. То пък взе, че се получи идеално. Пропуснах узото, но пък и на доста места пишеше, че може да се приготви само с един от трите алкохола - бяло вино, узо или коняк. Е, аз избрах виното. А ето я и самата рецепта за това наистина разкошно ястие.


Необходимите продукти за скариди саганаки:

500 г скариди
800 г кубчета домати от консерва 
300 г сирене Фета /аз използвах Дунавия/
1 зелена чушка
1 глава бял лук /може и с червен/
4-5 скилидки чесън
150 мл бяло вино
8 с.л. зехтин
2 ч.л. захар
сол и черен пипер на вкус
1 клонка пресен риган
магданоз за поръсване


Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно всички зеленчуци. Запържете лука в зехтин.



Когато леко омекне, добавете чесъна и чушката.



Щом и те се запържат, налейте виното и изчакайте алкохолът да се изпари.



Тогава прехвърлете доматите от консерва. Подправете със захар, сол, черен пипер и клонката риган.



Оставете сосът да ври, докато се сгъсти. Тогава добавете и натрошеното сирене. Разбъркайте добре и отстранете от котлона.



Прехвърлете в огнеопорен съд. Отгоре наредете скаридите, които предварително сте почистили. Аз им оставих само опашките - стори ми се, че така ще е по-красиво.



Сложете съда в предварително загрята фурна и печете за 5-6 минути на 200 градуса. Преди да ги поднесете, ги поръсете с пресен магданоз.






Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 






Източник: http://www.cookwithasmile.com


За всички любители на скаридите предлагам и още една рецепта, която е много бърза за изпълнение и мнооогоооо вкусна - Скариди на тиган.

Няма коментари:

Публикуване на коментар