Пъстърва с билков сос


Тази рецепта за пъстърва с билков сос видях в блога на Йоли и веднага си я сложих в графа "задължително да я направя". Ето че днес дойде и нейния час. Изводите след дегустацията са следните - освен много ефектно изглеждаща, тази рецепта е и невероятно вкусна. Сосът е страхотен и върви чудесно и с варени пресни картофи.

Необходимите продукти за 4 порции:

4 пъстърви
4 с.л. краве масло
микс от сушени средиземноморски подправки /риган, босилек, салвия, розмарин/
сол и бял пипер на вкус
струйка зехтин

За соса:

400 г заквасена сметана
1/2 кубче рибен /зеленчуков/ бульон
пресни билки по избор


Начин на приготвяне:

Почистете пъстървите и ги поръсете отвън и отвътре със сол и бял пипер на вкус. Изрежете 4 листа алуминиево фолио. Капнете 1-2 капки зехтин върху първия лист и много добре намажете целия лист, без краищата. 

Подправете пъстървата и от двете страни със сушените средиземноморски подправки и я сложете върху листа. 



Отгоре разпределете 1 с.л. масло, нарязано на кубчета.



Затворете пакетчето и сложете в тава за печене. По същия начин оформете и останалите пъстърви.

Поставете в предварително загрята на 220 градуса фурна. Печете за 10-15 минути и оставете рибата да изстине за 10-ина минути.

През това време пригответе соса. Много внимателно развийте фолиото и пресипете в малка тенджерка отделелилия се при печенето сос. В същия съд натрошете бульона и добавете сметаната. Загрейте, като бъркате непрекъснато. След като се получи гладък сос, подправете с нарязаните на ситно пресни подправки /аз избрах това да са риган и розмарин/. Овкусете със сол и бял пипер на вкус.

Отстранете кожата на пъстървите и полейте с този толкова вкусен сос. Поднесете с пресни варени картофи, поръсени с наситнен копър.




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 



Източник: http://www.yoli.bg


Ако харесвате пъстървата, ви предлагам още два варианта за нейното приготвяне - Пъстърва във фолио с домати, лук, чесън и лимон и Пъстърва с хрупкава хлебно-билкова коричка. Добър апетит! 


Няма коментари