02 май 2016

Карамелен сладкиш с праскови и козунак


Ако са ви останали козунаци след Великден и са вече твърде сухи, за да стават за ядене, не се чудете какво да ги правите. Представям ви един разкошен карамелен сладкиш, който правя вече 20 години. 


Необходимите продукти за карамелен сладкиш с праскови и козунак:

1 козунак
1 - 1 1/2 компот от праскови
1 л прясно мляко
6 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии на прах

100 г захар за карамелизиране


Начин на приготвяне:

За този сладкиш ще ви трябват две тави - едната по-малка, а другата толкова по-голяма, ще са може да побере малката - десертът се пече на водна баня. 

Най-напред направете карамела. На дъното на по-малката тава изсипете 100 г захар. Сложете тавата в предварително загрята фурна и печете, докато захарта се разтопи и карамелизира. Извадете тавата и оставете карамела да се охлади напълно.

През това време нарежете прасковите на тънки филийки. Когато карамелът е изстинал, подредете върху него прасковите, като леко ги припокривате.



Покрийте прасковите с козунака, нарязан на филийки. Запълнете всяка празнина с късчета от козунака.



Стоплете млякото, заедно със захарта, докато тя се разтопи напълно. Оттеглете от котлона и добавете ванилията. Изчакайте млякото да се охлади леко и добавете разбитите яйца. Полейте върху козунака.



Поставете малката тава в по-голямата и налейте 2 пръста студена вода. Печете на 180 градуса, докато повърхността на сладкиша леко покафенее /при мен това отне около 45 минути/.




Оставете сладкиша да се охлади напълно, за около 2 часа. След това обърнете десерта в чиния, нарежете на парчета и поднесете.





Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 





2 коментара:

  1. Защо трябва да затопляме млякото и захарта? Няма ли да се получи, ако просто ги смесим и разбъркаме?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За да може по-добре да се разтвори захарта. Ако нямате желание да ги топлите, спокойно може да пропуснете тази стъпка, но ще трябва повечко да бъркате :)

      Изтриване