24 май 2016

Домашна пилешка пастърма


След свинската, е ред да ви покажа и моята домашна пилешка пастърма. Става точно за 1 седмица, като след това парчетата ги съхранявате във фризера. Вадите ги буквално 5 минути, преди да ги нарежете и поднесете - толкова стига на месото, за да се отпусне леко и да може да се реже лесно.

Необходимите продукти:

4 филета пилешко месо /2 пеперуди/
2 пакетчета лимонена киселина
1 кг ситна морска сол

За овалване:

2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. чесън на прах
1 с.л. чубрица
1/2 ч.л. чимен
1/2 ч.л. сол по желание
1/2 ч.л. черен пипер


Начин на приготвяне:

Нарежете пеперудите на 4 филета и ги оформете. Оваляйте ги от всички страни в ситна морска сол.



Сложете ги в торбичка и ги оставете в хладилника за едно денонощие. На другия ден излейте събралата се вода и измийте много добре месото. 

В по-голям съд /важно е да можете да сложите на дъното му и 4-те филета/ налейте 700 мл студена вода. Разтворете в нея лимонената киселина и сложете филетата.



Оставете ги така за около 6 часа - толкова време им стига, за да станат бели от киселината. След като времето изтече, ги извадете и ги подсушете много внимателно с помощта на домакинска хартия.

В купа смесете добре всички подправки.



Оваляйте филетата в тях, за да се покрият навсякъде с подправките. 



Провесете ги на сухо и проветриво място за 1 седмица. Друг вариант е да ги сложите в хладилник, върху няколко пласта домакинска хартия. Тогава ставата готови за около 2 седмици.

Съхранявайте пастърмата във фризер, за да се изсъхва допълнително.






Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 




Източник: http://cookingtwentyfourseven.blogspot.bg


Ето как приготвих и моята Домашна свинска пастърма.

10 коментара:

  1. Лесно и бързо приготвяне .Ще опитам да си направя !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделиш после резултата, Цвети! :)

      Изтриване
  2. Днес я направих и в интерес на истината тази лимонена киселина ми се струва напълно излишна понеже като я опитах малко понакиселяваше и за какво подяволите се слага воабще тази киселина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лимонената киселина в случая играе ролята на консервант. Надявам се след 1 седмица, когато е готова за консумация, да останете доволен от резултата :)

      Изтриване
  3. Апетитно изглежда.Имам един въпрос - в хладилника открито ли се оставя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, открити ги държа, но ги слагам върху пластове домакинска хартия.

      Изтриване
  4. Днес я направих за трети път. Благодаря за рецептата. Синовете ми са във възторг от месцето. Не слагам лимонтозу, защото ми киселее, а и не смятам, че е консервант. Държа пастърмата в хладилника, защото ми е най-удобно. За жалост чимен няма по нашия край, но днес направих смес от кориандър, бахар, черен и червен пипер и самардала. Хареса ми вкусът. Нататък ще видим :) Хубави празници! Юлия Йотова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че Ви е харесала пилешката пастърма, Юлия! Последният път си купих от Фантастико готова подправка за пастърма (в нея има и чимен) и се получи доста добре. Ако не сте опитвала свинската пастърма, вижте и тази рецепта - и тя става доста сполучлива :)
      Ето линка към рецептата - http://mishhh-mashhh.blogspot.bg/2016/04/domashna-svinska-pastyrma.html
      Поздрави! Жана

      Изтриване