27 май 2016

Чеснови хлебчета с пармезан


Днес ви предлагам да приготвите тези изключително вкусни и ароматни мини хлебчета. Дайте воля на фантазията си и ги направете в съд и форма по ваш избор. Визията зависи изцяло от вас, а вкусът е гарантиран!



Необходимите продукти за чеснови хлебчета с пармезан:

450 г брашно
300 мл топло прясно мляко
¼ ч.ч. прясно настърган пармезан
2 с.л. зехтин
1 пак. суха мая

За билковата смес

110 г краве масло
4 скилидки чесън
2 с.л. пресен магданоз, нарязан на ситно
1 ч.л. микс от провансалски подправки /розмарин, мащерка, чубрица, босилек, естрагон/
2 1/2 ч.л. сол


Начин на приготвяне:

В купичка смесете топлото прясно мляко и сухата мая. Разбъркайте и оставете настрани за 5 минути, за да се активира маята.


В по-голяма купа прехвърлете пресятото брашно. В средата му оформете кладенче и в него сложете зехтина и 2 ч.л. сол.


Прехвърлете млякото и разбъркайте с миксер с приставката за тесто.


След това доомесете с ръце, докато се получи меко и еластично тесто. Прехвърлете го в намаслена купа, покрийте с кърпа или фолио и го оставете да втаса за 1 - 1 ½ часа или докато удвои обема си.


В малка купичка смесете разтопеното масло, счукания чесън, ситно нарязания магданоз, 1/2 ч.л. сол и микса от подправки. Разбъркайте добре.


Разточете вече втасалото тесто на дълъг фитил, от който изрежете парчета с тегло 35 грама - на мен ми излязоха 22 броя. Може и просто да късате топчета от тестото и да ги претегляте на кухненската везна.


Всяко от парчетата оформета на топче и го оваляйте в билковата смес.


Подредете топчетата във форма по ваш избор, като всеки слой поръсете обилно с пармезан. Много красиви стават в кексова форма с ринг - тогава ги наредете на три пласта.


Покрийте формата с кърпа или фолио и оставете хлебчетата повторно да втасат за около 20-30 минути. 

Поставете в предварително загрята на 175 градуса фурна. Печете в продължение на 25-30 минути или докато хлебчетата получат златисто кафяв цвят. 


Оставете ги да починат за 5 минути и ги поднесете, докато са още топли.




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 




Източник: http://zoomyummy.com


Предлагам на вашето внимание още две рецепти за много бързи и много вкусни хлебчета. Първите стават готови за 30 минути - в това влиза приготвянето, втасването и печенето. Втори хлебчета са чеснови и стават много пухкави и красиви. Непременно ги опитайте!

2 коментара:

  1. Невероятно вкусни ,правя ги за пореден път.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам! И благодаря за доверието! :)

      Изтриване