04 април 2016

Ябълков сладкиш с хрупкава коричка


Това е най-любимият ми сладкиш с ябълки. Рецептата е на Сидония Радева, която спечели първото и единствено засега издание на кулинарното шоу "Lord of the Chefs". Още когато опитах приготвения от нея сладкиш 
/тя го нарече "Хрупкава ябълкова пита"/, се влюбих в наситения му вкус. Правя
го вече няколко пъти и резултатът всеки път е отличен. Сидония препоръчва 
да се хапва горещ, но ви уверявам, че и изстинал е чудесен. Подхожда си много 
и с топка ванилов сладолед.


Необходимите продукти за ябълков сладкиш с хрупкава коричка:

За пандишпаненото тесто:

4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно

За плънката:

6 средно големи ябълки
100 г смлени орехи
100 г захар
1 ч.л. канела
1 пак. бакпулвер

За хлебните трохи:

80 г студено краве масло
80 г смлени орехи
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1 щипка сол



Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на пандишпаненото тесто. В купа разбийте яйцата, заедно със захарта. След като се получи пухкав крем, добавете предварително пресятото брашно. Внимателно разбъркайте с дървена лъжица, само в една посока, докато се получи хомогенна смес.


Пригответе плънката. Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде. Прехвърлете ги в купа, добавете захарта, поръсете с канела и смлени орехи. Сложете и бакпулвера, разбъркайте добре.


Пригответе хлебните трохи. В купа сложете брашното и парченцата студено краве масло. Стрийте за малко с пръсти, добавете и останалите продукти. Трийте, докато се получат хлебни трохи.


Намаслете кръгла тава за печене с диаметър 26-28 см. Сложете тесто, колкото да покриете дъното на тавата. Разпределете отгоре част ябълковата плънка. 


Сложете отново тесто, като го слагате само на няколко места, все едно напръсквате повърхността, като мозайка. 


Отново сложете плънка, без да притискате повърхността. Покрийте с тесто. 


Поръсете с хлебните трохи и притиснете с ръце. 



Поставете в предварително затоплена фурна. Печете на 180-200 градуса за 45-50 мин., до златисто-кафяво. 





Препоръчва се десертът да се консумира горещ.





Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 

 




Източник: Сидония Радева


4 коментара:

  1. Вкусен и ароматен сладкиш, с много красиви снимки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за вниманието ти към мен! Много си мила!

      Изтриване
  2. Много вкусен садкиш!За трохите използвах кафява захар!Получи се невероятна вкусотия.Благодаря,че споделихте !Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че Ви е харесал този сладкиш! Той е сред любимите ми! :)

      Изтриване