01 април 2016

Пиле фрикасе


Това не е класическата рецепта за пиле фрикасе, тъй като аз го обичам с много лимон и малко индийско орехче. Надявам се и този вариант да ви хареса.

Необходимите продукти за пиле фрикасе:

800 г пилешко филе

За бульона:

1 глава кромид лук
1-2 клонки целина
1/2 връзка магданоз
1-2 дафинови листа
10-15 зърна черен пипер
2 ч.л. сол

За соса:

300 мл прясно мляко
1 жълтък
50 г краве масло
1-2 с.л. лимонов сок
3 с.л. с връх брашно
1-2 щипки индийско орехче
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Поставете пилето в студена вода. Добавете целия морков, нарязания на четвъртинки лук и целината. Поръсете със сол и черен пипер, добавете целите стръкчета магданоз и дафиновия лист. Варете месото около 30 минути. Прецедете бульона и накъсайте свареното пилешко месо на парченца.

Пригответе соса. Затоплете маслото и прибавете брашното. Разбърквайте енергично и оттеглете от котлона. Постепенно налейте около 500 мл от бульона, като непрекъснато разбърквате. Върнете соса на котлона и изчакайте течността да заври. Ако брашното не се разтвори напълно, може да прецедите сместа през гевгир, за да се получи гладък сос.

Смесете жълтъка с няколко лъжици от топлото прясно мляко. Останалото количество прибавете върху брашнената каша. Разбъркайте, прехвърлете и жълтъка. Поръсете със сол и индийско орехче. Изчаквайте соса да се сгъсти, като следите сместа да не завира и не спирате да разбърквате. 

Прехвърлете пилешкото месо и оттеглете от котлона. След 1 мин. полейте с лимоновия сок, разбъркайте и сервирайте.




Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!  





Пиле фрикасе е едно сравнително бързо ястие. Ако обаче съвсем нямаш време, а трябва да приготвиш вечеря, ето едно предложение с пилешко месо - Бързо пиле с песто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар