15 април 2016

Класическа мусака


Това е класическата рецепта за мусака - ястие, което вкъщи много обичаме. Не знам дали ще ви прозвучи странно, но вместо кисело мляко, аз обичам да ям мусаката с мъничко хрян. Ммм, страхотна вкусотия!

Необходимите продукти за класическата мусака:

600 г кайма смес /свинско и телешко месо/
6-7 картофа
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. универсална зеленчукова подправка
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица

За заливката:

1 кофичка кисело мляко
2 яйца
1 щипка сода
1/2 ч.л. сол


Начин на приготвяне:

В тиган сложете каймата, която предварително сте размили с няколко супени лъжици вода - така тя няма да стане на бучки. Запържете я, докато стане на трохи. Прибавете доматеното пюре, универсалната зеленчукова подправка и чубрицата, налейте малко вода. Варете за няколко минути, докато сосът се сгъсти.

През това време обелете картофите и ги нарежете на еднакви по големина кубчета. Прехвърлете ги в тава за печене. Отгоре залейте със соса и разбъркайте много добре.

Сложете тавата в предварително загрята фурна и печете около 40 минути на 200 градуса. 

След като картофите са почти напълно изпечени, залейте мусаката със заливката. Печете още 15-ина минути или докато заливката придобие златист цвят.

Нарежете на парчета и сервирайте с кисело мляко.


Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 




Фен ли си на класическата българска кухня? Тогава опитай и Руло Стефани - приготвено по традиционен начин, с любимия вкус от детството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар