16 април 2016

Домашна свинска пастърма


Аз съм невероятен фен на пастърмата и мога да я ям буквално всеки ден. Поради твърде високата й цена в магазините, от известно време си я правя сама. Пробвала съм и със свинско, и с пилешко месо и винаги се получава чудесно. Днес ще ви покажа моята рецепта за свинска пастърма.

Необходимите продукти:

1 кг свинско филе
2-3 кг морска сол

Подправки за овалване:

чимен /сминдух/
червен пипер
сушен чесън
кимион
черен пипер
кардамон


Начин на приготвяне:

Почистете много добре месото от ципите и жилите му. Нарежете го на парчета по ваш избор, като все пак гледате да не са по-дебели от 5 см. 



Покрийте дъното на съд с морска сол. Отгоре сложете парчетата месо. 



Покрийте много добре със сол, като внимавате да не остане непокрито място. 



Оставете месото покрито в солта за 48 часа. След това извадете месото и го измийте под течаща студена вода.



Накиснете парчетата в студена вода за 1 час. Сменете водата, след още 2 часа отново я сменете. След още 6-8 часа ще имате едни добре обезсолени парчета. 

Поставете свинското върху кухненска хартия и го подсушете много добре от всички страни.



Подгответе сместа за овкусяване, като смесите в дълбока купа всички подправки. Пропорциите са според вашия вкус, но трябва да знаете, че най-много трябва да е сминдухът, следван от червения пипер. Оттам нататък всичко е по вашата преценка.

Оваляйте парчетата месо от всички страни в подправките.



Сложете парчетата да се сушат на сухо и проветриво място. След 10 дни ще имате чудесна пастърма. 

Тъй като ще стане леко суха, е добре да я държите във фризера. Достатъчно е 5 минути преди да решите да я хапвате, да я извадите, за да се отпусне леко.





Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 









7 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Деси! Скоро планирам да направя и пилешка пастърма, но по нов за мен начин. Да видим как ще се получи тя :)

      Изтриване
    2. За пилешка пастърма най-добре става с пуешки гърди ,по рецепта за сухо осоляване с 33 гр.сол на кг. месо, но аз я овалвам само в чубрица.

      Изтриване
  2. Аз в саламура от вода и сол кисна цялото парче от свинско каре(около 2-3 дена)... Около 150гр сол на литър вода(тя не може да разтвори повече). Подправките тука са предимно от зелени сушени подправки.
    И суша на остъклена тераса, със пуснат вентилатор, докато усетя че започва да се стяга. Не съм си играл да тегля, и да проверявам, кога губи 25-30% от теглото си, за да съм сигурен във готовността му.

    ОтговорИзтриване
  3. Забравих да добавя, че ще пробвам тази рецепта, за сухо осоляване, и да е на по-малки парчета, за по-бърза готовност.
    Благодаря за съветите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може да се нареже и на по-малки парчета, разбира се. Важно е само да са по-широки, че иначе става доста суха пастърмата.

      Изтриване
    2. Е, не прекалено тънко, но, по дължина, цялото каре, би била добра идея... Или да се разполови и разпъне по дължина...
      Аз харесвам мезетата да са по-сухи и по на тънко нарязани...

      Изтриване