04 март 2016

Френски тарт "Татен"






















Прекрасен десерт, топящ се в устата! Ябълки, бутер тесто, карамел и сладолед. Какво по-прекрасно от това?

Рецептата е на Иван Манчев от книгата на Лидл "Манчев срещу Шишков". 



Необходимите продукти за френски тарт "Татен":

300 г бутер тесто
300 г захар
8-10 зелени ябълки
150 г краве масло

За декорация:

30 г орехи
сладолед ванилия


Начин на приготвяне:

В затоплен тиган сложете маслото и захарта. След около 2-3 минути налейте 150 мл топла вода и бъркайте, докато захарта се разтопи. Варете на силен огън около 20 минути, докато се получи гъст карамелен сироп. Изсипете карамела в кръгла тава с диаметър 30 см и го оставете да изстине.

През това време обелете ябълките и ги нарежете на шестинки. 



Когато карамелът в тавата стегне добре, върху него наредете в кръг парченцата ябълки - плътно едно го друго, като цвете. 



Печете 30 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна, докато хванат златист захар.



Извадете тавата и покрийте ябълките отгоре с предварително разточения лист бутер тесто. Върнете тавата във фурната и печете на още 15-ина минути, докато тестото придобие златист оттенък.

След като извадите тартата ог фурната, веднага я обърнете в по-голяма тава. Изчакайте да изстине и нарежете на парчета. Поднесете тарта, поръсен с орехи и с топка ванилов сладолед.





Източник: Иван Манчев, "Манчев срещу Шишков"


Хареса ли ти рецептата? Стани фен на Mish-Mash във Facebooкато натиснеш тук, за да виждаш пръв най-новите рецепти в блога!


Ако обичаш в десертите да присъстват плодове, то опитай и тези три рецепти - Торта с бели черешиФренска селска торта със сладко от боровинки и Сладкиш с банани, крем карамел и пандишпан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар