17 февруари 2016

Съвършените пукани люти чушки


Само ако знаете колко рецепти за люти чушки съм пробвала и все нещо не ми достигаше. Накрая намерих точната рецепта, пропорция, че и точната "порода" люти чушки и съм най-щастливата! Няма да казвам колко буркана сме изяли на два месеца, да не ни сметнете за луди :)


Необходимите продукти за пукани люти чушки в буркан:

люти чушки тип "рибки"
чесън
моркови
магданоз
копър

За 1 буркан с вместимост 800 мл
6 с.л. оцет
4 с.л. олио
2 с.л. захар
1 с.л. сол


Начин на приготвяне:

На дъното на всеки буркан поставете указаните количества оцет, олио, захар и сол. 



Изпечете чушлетата. Аз ги сложих директно върху скарата, като отдолу подложих хартия за печене - да се прегаря фурната като изтича сока им.



Напълнете чушките още топли в приготвените с марината буркани, като притискате добре и между тях поставяйте скилидки чесън, колелца морков и нарязан магданоз.


Затворете ги още топли и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.



Ако използвате по-малки буркани, преценете пропорцията.






Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+Instagram или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога!





14 коментара:

  1. Любими са ни! :) Ако имаш един буркан в повече, ще ти дам адрес:)))) Много апетитни снимки. Поздрави, Жани!

    ОтговорИзтриване
  2. А ако знаеш аз пък колко съм щастлива, че най-накрая намерих моята си рецепта за това вълшебство! Сърдечно благодаря! /А бурканите свършиха мноооогоооо бързо. 3 килограма изчезнаха яко дим :)))))/

    ОтговорИзтриване
  3. не е ли малко количеството марината, успява ли да покрие цялото количество чушки в буркана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успява, при това абсолютно точно - може да се види и от снимките на вече напълнените буркани. Важно е, разбира се, чушките да се натъпчат много добре и да се оползвори максимално пространството.

      Изтриване
  4. Много сте банални с коментари от рода , ако има един буркан да дам адрес да пратите.Направете си де,тъпо, нахални и грозно е.

    ОтговорИзтриване
  5. Ще се възползвам от рецептата-благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Следващия път скъсете малко дръжките и ще са оше по вкусни,вярвай ми.Шегичка.Тази рецепта я знам от майка си и е 100 годишна.Става и за печен пипер по същия начин,не само за люти чушки.Опитай.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм се сещала да пробвам с печен пипер, но ще опитам непременно! :)

      Изтриване
  7. Опуканите "рибки" се редят в буркани тип Омния . Два реда чушки, един пласт ситно нарязан копър, една кафена лъжичка сол . Още един ред от същото . Прибавя се ябълков оцет и се притискат ... Продължаваме с двата реда чушки, един пласт ситно нарязан копър ... Притискат се плътно - без въздух ... Трябва да остане поне 1 см за заливане със зехтин ! Сложете по една капачка и съхранявайте в хладилник . Ако искате, затворете бурканите със затварачка и ги стерилизирайте за 10 мин., но е излишно ... И без стерилизиране ще имате тези чушлета до следващата есен в хладилника ... Аз 4 буркана ги ям цяла година ... Не обичам много люто - просто за апетит ...

    ОтговорИзтриване
  8. Отговори
    1. Това си зависи изцяло от чушките, които сте купили и не знам да има вариант да им се намали лютивостта. На късмет е общо взето :)

      Изтриване
  9. Днес правих тази рецепта,но забравих да сложа олио��.Дали ще се получи без него?

    ОтговорИзтриване
  10. Да. Аз дори спрях да слагам изобщо олио, защото е нетрайно и усещам вгранивянето му.

    ОтговорИзтриване