12 февруари 2016

Пиле с ориз по арабски



Невероятно вкусно и любимо ястие, което в къщи се приготвя сравнително често. Оказа се, че ориз и стафиди е много приятна комбинация. За пилето с лимон вече го знаех :)

Необходимите продукти за пиле с ориз по арабски:

500 г пилешко филе
1 ½ ч.ч. ориз Басмати
½ глава кромид лук
50 г стафиди
2 с.л. краве масло
6 с.л. зехтин
сокът на ½ лимон
черен пипер на вкус
¼ ч.л. канела
½ ч.л. куркума
½ ч.л. кимион
1 ч.л. сол

За сухата марината

½ ч.л. куркума

½ ч.л. смлян кимион
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин


Начин на приготвяне:

Измийте ориза със студена вода 3-4 пъти. След като се отмие нишестето, оставете ориза за 20 мин., за да набъбне леко.

Нарежете филето на ивици. Поръсете с подправките за марината и полейте със зехтин. Оставете месото да престои за 10 минути.


Нарежете лука на ситно и го задушете за кратко в 1 с.л. краве масло и 2 с.л. зехтин. Поръсете с ароматните подправки, посолете и запържете за кратко.

Прехвърлете набъбналия ориз и стафидите.

Разбъркайте добре и налейте 3 ч.ч. гореща вода. След като течността заври, намалете огъня на най-ниската степен и задушавайте под капак, докато водата се изпари. Оттеглете съда от котлона, махнете капака и покрийте с кърпа. Поставете отново капака и оставете ориза да се задуши.


В друг съд сложете маринованото пилешко месо и го запържете по 3-4 минути от всяка страна в 2 с.л. зехтин. Поръсете с черен пипер, полейте с лимоновия сок и сервирайте.



ХАреса ли ти рецептата? Стани фен на Mish-Mash във Facebook

като натиснеш тук, за да виждаш пръв най-новите рецепти в блога!





Източник: http://www.zvezdev.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар