25 февруари 2016

Хляб без месене


Ето, това е хляб, за който спокойно можете да кажете: "Това го може всяко хлапе". Тук формулата е проста - бъркаш, чакаш, печеш и ядеш.  Всъщност има и още едно чакане - преди да разрежете хляба, той трябва да е напълно изстинал - в противен случай ще стои мокър. Но както винаги, и тук чакането си струва.



Необходимите продукти за хляб без месене:

800 г брашно
1 с.л. сол
600 мл хладка, до леко топла вода
1 кубче прясна мая (42 г или 2 пакетчета суха)


Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлата вода и я оставете за малко настрана да се развие.

В голяма, дълбока купа пресейте брашното със солта. Направете кладенче в средата му и там налейте разтворената мая. С дървена лъжица бъркаайте енергично, докато всичко се смеси добре. Получава се меко и лепкаво тесто (ако е прекалено лепкаво, добавете още съвсем малко брашно), което оставяте покрито за час и половина до два на топло.





После на обилно набрашнена повърхност го обърнете и с 3-4 движения го загърнете, колкото да му придадете форма. Покрийте го със съда, в който е втасвало и го оставете покрито за още половин час.


През това време сложете чугунена тенджера, заедно с капака ѝ във фурната и я пуснете да се загрее на 230°. След като изтече половиния час, внимателно извадете тенджерата от фурната и в нея прехвърлете тестото. Ако се е поотпуснало, пак го загърнете леко. 


Ако нямате чугунена тенджера, може да пробвате и в глинен съд или в тенджера без пластмасови дръжки, за да не се разтопят във фурната. Важно е съдът да е с еднакъв диаметър по цялата височина, за да си стане кръгъл хляб.


Похлупете с капака и върнете във фурната за 30 минути, без да я отваряте. След това внимателно махнете капака на тенджерата и допечете хляба за още десетина минути.




Хaреса ли ти рецептата? Стани фен на Mish-Mash във Facebooкато натиснеш тук, за да виждаш пръв най-новите рецепти в блога!




Източник: http://sentimentsinthekitchen.blogspot.bg

Когато нямате много време, а ви се хапва домашен хляб, си направете тези разкошни пухкави хлебчета. Отнемат точно 30 минути - с месенето, втасването и печенето! Ако пък ви се намира повечко свободно време и нямате нищо против да го прекарате в кухнята, опитайте хляба с розмарин, мащерка и чесън - няма да ви се иска да свършва!

36 коментара:

  1. xlqba stana neveroqten blagodarq vi mnogo za receptata

    ОтговорИзтриване
  2. Аз благодаря за доверието, Николай! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте дали може да се пече в глинен гювеч?

    ОтговорИзтриване
  4. Силвия, ако нямате чугунена тенджера, може да пробвате и в глинен гювеч или в тенджера без пластмасови дръжки, за да не се разтопят във фурната. Важно е съдът да е с еднакъв диаметър по цялата височина, за да си стане кръгъл хляб.

    ОтговорИзтриване
  5. Направих го този хляб , стана превъзходен ! Благодаря за рецептата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оказаното доверие!

      Изтриване
  6. Рени Симеонова14 януари 2017 г., 14:38

    Благодаря за рецептата. Правила съм питки, но за първи път правя хляб и изглежда страхотно..чакам с нетърпение да го пробваме и на вкус....мисля, че ще е така вкусен както ухае.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Рени! Хлябът наистина е страхотен! Завиждам Ви, че ще го похапвате :)

      Изтриване
  7. Днес направих вашия хляб. Страхотен е!!! Позволих си малка промяна, като му добавих и ядки. Наистина стана невероятно вкусен!!! Благодаря Ви, от името на цялото ми семейство! Това е поредния хляб, който ще остане в нашето меню. Бъдете здрави и още веднъж благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че хлябът без месене е харесал на цялото Ви семейство, Милена! Бъдете здрави и вие!

      Изтриване
  8. Здравейте! Слагате ли хартия за печене на дъното на чугунената тенджера? Ако не - полепва ли хляба?Аз правя подобен хляб, който обаче втаса поне 12 часа и бих искала да пробвам Вашата рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не, не слагам хартия и хлябът изобщо не залепна за съда. Хвана си хубава коричка и отгоре, и отдолу. Ще се радвам да опитате тази рецепта и да споделите после дали Ви е харесала :)

      Изтриване
  9. Здравейте, бих искала да пробвам този хляб и питането ми е свързано със съда , в който се пече. Тъй като нямам глинен или чугунен, може ли да се пече в йенска голяма купа, без капак

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не мисля че ще се получи в съд без капак, защото ще изгори отвън, а отвътре ще остане клисав

      Изтриване
  10. Вече доста пъти правя този хляб и винаги става чудесен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се да го чуя, Женя! Благодаря за доверието!

      Изтриване
  11. Здравейте, приготвям се да го правя,но не разбрах температурата 230 на печка с вентилатор ли е или без? Иска ми се да стане от първия път....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз го пека на вентилатор

      Изтриване
    2. Благодаря! Планиран е за петък...Стискайте палци!

      Изтриване
    3. Петък е чудесен ден за този хляб! :)
      Стискам палци и ще се радвам да пишете, когато го опитате! Убедена съм, че ще стане страхотен! :)

      Изтриване
  12. Йорданка Алексиева9 март 2017 г., 22:17

    Здравейте. Направих хляб. Изненадах гостите си. Такава вкусотия. Благодаря за страхотната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихнахте ме, Йорданка! Благодаря! :)

      Изтриване
  13. Zapochvam da go pravq...posle 6te poblikuvam komentar

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте интересува ме през цялото време ли се пече на 230° предварително благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да, през цялото време пека хляба на тази температура

      Изтриване
  15. С какъв диаметър е чугунената тенджера, в която сте пекли?
    От снимките не можах да се ориентирам, а имам две чугунени тенджери и не мога да преценя коя ще ми свърши работа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, моята тенджера е с диаметър 24 см

      Изтриване
  16. Благодаря за отговора! И на този въпрос и на този за картофите:)

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, хляба в момента втасва. Трябва ли да слагам хартия на дъното на съда, в който ще се пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не се слага хартия, но не забравяйте да загреете предварително съда, в който ще печете - това е важна подробност. Стискам палци да се получи добре! :)

      Изтриване
    2. Получи се! Благодаря за рецептата, хляба стана любим на семейството.

      Изтриване
    3. Много, много се радвам! Благодаря за обратната връзка! :)

      Изтриване
  18. Здравейте, направих хляба и стана НЕВЕРОЯТЕН!!!!
    С дебела и вкусна коричка, а вътре ... мммм ... мек и пухкав, но същевременно плътен.
    Благодаря за страхотната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  19. ако е тенджера (да речем, неръждаема стомана) и тя ли се слага предварително да се загрее вув фурната?Ако да, колко време трябва да се загравя във фурната, преди да се сложи хлябът вътре? Няма ли опасност тенджерата да изгори ,ако се загравя във фурната, когато е празна? Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ваня! Предварителното загряване на тенджерата е много важна стъпка и не бива да се пропуска. Може да ползвате и друга тенджера, не чугунена, но е важно да има капак и да няма дръжки от пластмаса, за да не се разтопят. Тенджерата няма да загори, тъй като загряването не е дълго - само колкото да се нагрее целият съд.

      Изтриване