25 февруари 2016

Хляб без месене


Ето, това е хляб, за който спокойно можете да кажете: "Това го може всяко хлапе". Тук формулата е проста - бъркаш, чакаш, печеш и ядеш.  Всъщност има и още едно чакане - преди да разрежете хляба, той трябва да е напълно изстинал - в противен случай ще стои мокър. Но както винаги, и тук чакането си струва.



Необходимите продукти за хляб без месене:

800 г брашно
1 с.л. сол
600 мл хладка, до леко топла вода
1 кубче прясна мая (42 г или 2 пакетчета суха)


Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлата вода и я оставете за малко настрана да се развие.

В голяма, дълбока купа пресейте брашното със солта. Направете кладенче в средата му и там налейте разтворената мая. С дървена лъжица бъркаайте енергично, докато всичко се смеси добре. Получава се меко и лепкаво тесто (ако е прекалено лепкаво, добавете още съвсем малко брашно), което оставяте покрито за час и половина до два на топло.





После на обилно набрашнена повърхност го обърнете и с 3-4 движения го загърнете, колкото да му придадете форма. Покрийте го със съда, в който е втасвало и го оставете покрито за още половин час.


През това време сложете чугунена тенджера, заедно с капака ѝ във фурната и я пуснете да се загрее на 230°. След като изтече половиния час, внимателно извадете тенджерата от фурната и в нея прехвърлете тестото. Ако се е поотпуснало, пак го загърнете леко. 


Ако нямате чугунена тенджера, може да пробвате и в глинен съд или в тенджера без пластмасови дръжки, за да не се разтопят във фурната. Важно е съдът да е с еднакъв диаметър по цялата височина, за да си стане кръгъл хляб.


Похлупете с капака и върнете във фурната за 30 минути, без да я отваряте. След това внимателно махнете капака на тенджерата и допечете хляба за още десетина минути.




Хaреса ли ти рецептата? Стани фен на Mish-Mash във Facebooкато натиснеш тук, за да виждаш пръв най-новите рецепти в блога!




Източник: http://sentimentsinthekitchen.blogspot.bg

Когато нямате много време, а ви се хапва домашен хляб, си направете тези разкошни пухкави хлебчета. Отнемат точно 30 минути - с месенето, втасването и печенето! Ако пък ви се намира повечко свободно време и нямате нищо против да го прекарате в кухнята, опитайте хляба с розмарин, мащерка и чесън - няма да ви се иска да свършва!

23 коментара:

  1. xlqba stana neveroqten blagodarq vi mnogo za receptata

    ОтговорИзтриване
  2. Аз благодаря за доверието, Николай! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте дали може да се пече в глинен гювеч?

    ОтговорИзтриване
  4. Силвия, ако нямате чугунена тенджера, може да пробвате и в глинен гювеч или в тенджера без пластмасови дръжки, за да не се разтопят във фурната. Важно е съдът да е с еднакъв диаметър по цялата височина, за да си стане кръгъл хляб.

    ОтговорИзтриване
  5. Направих го този хляб , стана превъзходен ! Благодаря за рецептата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оказаното доверие!

      Изтриване
  6. Рени Симеонова14 януари 2017 г., 14:38

    Благодаря за рецептата. Правила съм питки, но за първи път правя хляб и изглежда страхотно..чакам с нетърпение да го пробваме и на вкус....мисля, че ще е така вкусен както ухае.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Рени! Хлябът наистина е страхотен! Завиждам Ви, че ще го похапвате :)

      Изтриване
  7. Днес направих вашия хляб. Страхотен е!!! Позволих си малка промяна, като му добавих и ядки. Наистина стана невероятно вкусен!!! Благодаря Ви, от името на цялото ми семейство! Това е поредния хляб, който ще остане в нашето меню. Бъдете здрави и още веднъж благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че хлябът без месене е харесал на цялото Ви семейство, Милена! Бъдете здрави и вие!

      Изтриване
  8. Здравейте! Слагате ли хартия за печене на дъното на чугунената тенджера? Ако не - полепва ли хляба?Аз правя подобен хляб, който обаче втаса поне 12 часа и бих искала да пробвам Вашата рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не, не слагам хартия и хлябът изобщо не залепна за съда. Хвана си хубава коричка и отгоре, и отдолу. Ще се радвам да опитате тази рецепта и да споделите после дали Ви е харесала :)

      Изтриване
  9. Здравейте, бих искала да пробвам този хляб и питането ми е свързано със съда , в който се пече. Тъй като нямам глинен или чугунен, може ли да се пече в йенска голяма купа, без капак

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не мисля че ще се получи в съд без капак, защото ще изгори отвън, а отвътре ще остане клисав

      Изтриване
  10. Вече доста пъти правя този хляб и винаги става чудесен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се да го чуя, Женя! Благодаря за доверието!

      Изтриване
  11. Здравейте, приготвям се да го правя,но не разбрах температурата 230 на печка с вентилатор ли е или без? Иска ми се да стане от първия път....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз го пека на вентилатор

      Изтриване
    2. Благодаря! Планиран е за петък...Стискайте палци!

      Изтриване
    3. Петък е чудесен ден за този хляб! :)
      Стискам палци и ще се радвам да пишете, когато го опитате! Убедена съм, че ще стане страхотен! :)

      Изтриване
  12. Йорданка Алексиева9 март 2017 г., 22:17

    Здравейте. Направих хляб. Изненадах гостите си. Такава вкусотия. Благодаря за страхотната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихнахте ме, Йорданка! Благодаря! :)

      Изтриване
  13. Zapochvam da go pravq...posle 6te poblikuvam komentar

    ОтговорИзтриване