16 януари 2016

Тутманик на бохча

Не знам дали е успехът на начинаещия, но първият тутманик в живота ми се получи превъзходно. Тестото е толкова меко и пухкаво, че се работи чудесно с него.
Ако си падате по тестените изделия, непременно опитайте този тутманик на бохча.


Необходимите продукти за тутманик на бохча:

За тестото
5 ч.ч. брашно /1 кг/
4 яйца
1 ч.л. сол

За маяното тесто
40 г прясна мая
1 ч.л. захар
2-3 с.л. брашно

За плънката
300 г краве /овче/ сирене
120-150 г краве масло

1 яйце за намазване


Начин на приготвяне:

Приготвeте маяното тесто. В купичка натрошете маята и я смесете със захарта. Налейте 1 ч.ч. хладка вода, добавете брашното и разбъркайте. Изчакайте маята да шупне за 5-6 мин.

Разбиваме яйцата за около 2 минути или докато станат пухкави. Прибавете шупналата мая и разбъркайте за кратко.

Пресейте брашното, заедно със солта. В средата му направете кладенче и в него изсипете пухкавата смес. Замесете меко и лепкаво тесто, като доливате по малко вода /общо около 1-1 ½ ч.ч./. Оставяте го да отпочине за 10 мин., покрито с кърпа.

Разточете тестото на правоъгълна кора, която намажете с разтопено краве масло. Отгоре нанесете 1/3 от натрошеното сирене и затворете кората като плик. Набрашнете повърхността, обърнете кората и отново я разточете на правоъгълник. Повтарете това още 2 пъти.

Прехвърляме плика обърнат в обилно намаслена тава с диаметър 36 см. Нарежете тутманика на 8 триъгълника, след което направете 4 напречни разреза. Намажете повърхността с масло и яйце.

Поставете тутманика в долната част на студена фурна. Загрейте до 170 градуса и печете за 25-30 мин. или докато се зачерви. По средата на печенето покрийте тутманика с хартия за печене, за да не загори повърхността му.

Източник: http://www.zvezdev.com


ХАреса ли ти рецептата? Стани фен на Mish-Mash във Facebook

като натиснеш тук, за да виждаш пръв най-новите рецепти в блога!

Няма коментари:

Публикуване на коментар