23 януари 2016

Шоколадово-маслен кекс


Много приятен кекс - пухкав, с наситен вкус и дъх на ром


Необходимите продукти за шоколадово-маслен кекс:

250 г брашно
280 г захар
3 яйца
125 г краве масло
100 г черен шоколад
100 мл прясно мляко
1/2 ч.л. ябълков оцет
1 с.л. ром /ромова есенция/
25 г какао
1 1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол


Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта до пухкава светла смес. Разтопете шоколада с маслото на водна баня и оставете да се охлади леко.

Смесете брашното, какаото, солта, бакпулвера. Добавете към яйцата млякото, шоколада, оцета и рома. На няколко пъти сложете сухата смес, като разбърквате на ръка, не с миксер, за да не спадне.

Изсипете в намаслена и набрашнена кексова форма с диаметър 24 см. Изпечете на 170-180 градуса, докато клечката, поставена в центъра, излезе суха.

Охладете и тогава извадете от формата. По желание можете да залеете с шоколадова глазура, която се приготвя по следния начин - разтопете на водна баня 1 шоколад с 1 с.л. краве масло и залейте кекса.


ХАреса ли ти рецептата? Стани фен на Mish-Mash във Facebook

като натиснеш тук, за да виждаш пръв най-новите рецепти в блога!


Източник: http://traianaskitchen.blogspot.bg

3 коментара:

  1. Здравейте! Не разбрах каква е ролята на оцета. Няма ли млякото да се пресече, или това е целта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. по моите разлирания, оцетът би трябвало да активира бакпулвера, тъй като липсва киселина в рецептата

      Изтриване
  2. Нищо не се пресича, става си чудесен кекс. Опитайте! :)

    ОтговорИзтриване