11 януари 2016

Мини тарталети с ванилов крем


Това е първият ми опит в приготвянето на мини тарталети. Бях на едно новогодишно парти и там ни поднесоха тарталетки с ягоди и разкошен крем. Зарекох се, че и аз ще се пробвам да ги направя.
Разбира се, визуално нямат нищо общо с тези от партито, но... Първи опит ми е все пак. Сега ще ви споделя как точно приготвих тези сладки хапки.


Необходимите продукти за мини тарталети с ванилов крем:

За тестото:
250 г брашно
1 яйце
120 г студено краве масло
4 с.л. ледена вода
½ ч.л. сол

За ваниловия крем:

4 жълтъка
250 мл прясно мляко
50 г захар
30 г царевично нишесте
1 ванилия




Начин на приготвяне:

В дълбока купа се пресява брашното. Прибавят се нарязаното на кубчета студено масло и се стрива с брашното, докато стане на трохи. Трябва да се работи бързо, за да не омекне маслото. Добавя се водата и размесва много добре. Прехвърля се върху набрашена повърхност и се оформя се топка. Увива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 30 минути, за да стегне.



Фурната се нагрява на 170 градуса. Тестото се разточва и с помощта на малък ринг или чаша се изрязват кръгчета с диаметъра на мини формичките на тортелини.



Притискат се плътно по краищата и стените на формите, а дъното се набожда на няколко места с вилица, за да не набъбне при печенето.





Формичките се пекат 20 минути или докато се зачервят. Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят. Едва тогава тарталетите се изваждат от формичките.

Приготвя се крема. Млякото се загрява в тенджерка на умерен огън, докато почти започне да завира.

Жълтъците се разбиват, заедно със захарта, докато побелеят. Добавя се царевичното нишесте и се разбърква много добре.



При непрекъснато бъркане и на тънка струйка жълтъците се добавят към врялото мляко. Сместа се връща на котлона. Разбърква се непрекъснато докато сместа се сгъсти – за около 3-4 минути. Аз реших да го направя на водна баня, за да не рискувам крема да загори. След като вече се е уплътнил, се маха от котлона и се добавя ванилията.



Тенджерката с готовият крем се покрива с прозрачно фолио, за да не се образува коричка, докато изстива. Оставя се да изстине напълно.

Няколко часа по-късно, а може и на следващия ден, тарталетите се пълнят с крема. Най-добре е това да стане непосредствено преди да се консумират, за да се запазят свежи и с добър вид. Аз реших върху крема да сложа ягоди и бели череши от домашно приготвено сладко.







Източници: http://vkusnosbety.blogspot.bg и http://www.kulinarno-joana.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар