07 януари 2016

Лава кейк





Не се сещам за друг десерт, който да е толкова любим на моите приятели. Мине се някакво време и ми се примолват да ги поканя на лава кейк /шоколадова лава, шоколадово моальо или както го наричате вие/.
Днес ще ви покажа всички стъпки по приготвянето на този невероятен десерт. Добрата новина е, че сместа може да си я направите, когато имате свободно време. Формичките се слагат във фризера, а щом гостите дойдат, просто вадите и печете.
Пробвала съм няколко варианта за лава кейк, но този, който днес ще ви представя, е без грешка!


Необходимите продукти за 8 броя:

200 г натурален шоколад
200 г краве масло
140 г захар
40 г брашно
4 яйца
2 ванилии


Начин на приготвяне:

Разтопете на водна баня шоколада, маслото и захарта. Оставете сместа да се охлади.





Разбийте леко яйцата с вилица и ги добавете към шоколадовата смес.



Накрая прибавете ванилията и брашното.




Намажете с масло и посипете с брашно 8 на брой алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба. Хубаво изтръскайте, за да не остане излишно брашно по тях.





Сипете шоколадовото тесто във формичките и ги поставете във фризера поне за 1 час преди печене. Както вече писах, може да си стоят там и по-дълго време, чакайки търпеливо вас или вашите гости.





Изпечете сладкишите в предварително загрята на 220 градуса фурна за 10-12 мин. Спазвайте абсолютно точно температурата и минутите при печенето - само така ще се получи твърда обвивка и течна среда.



Сервирайте лава кейка горещ, поднесен с топка ванилов или сметанов сладолед и леко поръсен с пудра захар. Докато хапвате, ще се наслаждавате едновременно на разтичащия се шоколад и одобрителните възгласи на вашите гости.



Хареса ли ти рецептата? Абонирай се за Mish-Mash във FacebookGoogle+ или Pinterest, за да не пропускаш нито една от публикациите в блога! 




Източник: http://yoli-www.blogspot.bg

11 коментара:

  1. Чудесна рецепта, но колко точно минути трябва да се пече? Как да познаем дали е опечен отвън с течен център. Защото 10-12 минути е период от 2 минути, което реално погледнато е почти 20% от общото време за печене :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, различните фурни пекат различно, затова съм дала този диапазон от време. Най-добре ще разберете с Вашата фурна колко време трябва с опит - проба-грешка :) При мен е точно 12 минути, но имам приятели, на чиито фурни им отнема 11 минути. Така че наистина става с напасване и проби

      Изтриване
  2. Здравейте!
    Колко време може да се съхраняват в хладилник, и ако са седяли в хладилник по-дълго време не трябва ли да се пекат по-дълго време? :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, Тити! Държала съм ги в хладилник две седмици, времето за изпичане си остава същото :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, в хладилник или във фризер могат да се съхранят? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Боя се, че не разбрах въпроса. Преди изпичане се държат във фризер, след изпичане - в хладилник

      Изтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! Могат ли да се пекат в силиконови форми за мъфини? Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, засега съм ги пекла само в еднократни алуминиеви формички или в метални за крем карамел. Знам, че стават идеални и в керамични или стъклени формички. Ако са в хартиени ще залепнат, а ако са в силиконови, се боя, че формата им няма да е правилна.

      Изтриване
  7. Анонимен8 май 2017 г., 16:30

    Десертът е чудесен! Видях го зая първи път преди 8 г. в телевизионно предаване, но само финалът. Луднах да търся рецептата.След месеци ровене я открих и направих. И до ден днешен я обожавам.Има малка разлика в грамажите, но резултатът е същият. Опитайте, няма да съжалявате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм пробвала доста варианти, но този, който съм представила в блога, е най-добрият за мен - откъм пропорции и начин на приготвяне. При всичко положения това наистина е един страхотен десерт! :)

      Изтриване