01 януари 2016

Празнична погача



Разкошна питка, която е не само красива, но и изключително мека. Направо си стана като памук. Наслада за очите и небцето, чудесна за специални поводи! Мога да продължавам с хвалбите до утре, затова по-добре да спра :)


Необходимите продукти за празнична погача:

500 брашно + 50-100 гр за месене и разточване
3 яйца - единият жълтък е за намазване
2 с.л олио
1 с.л. захар /мед/
1/2 с.л. оцет /лимонов сок/
1/2 ч.л. сол
250 мл топло прясно мляко
100 гр разтопено краве масло
20 гр прясна мая или 7 гр суха

За намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване


Начин на приготвяне:

Разтворете маята и захарта в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути.
В купа пресейте брашното и солта.
Направете в средата кладенче и прибавете в него разбитите яйца, останалото топло мляко, олиото, оцета и втасалата мая.
Замесете тесто докато започне да се отделя от стените на купата.


Извадете, поставете на леко набрашнена повърхност и месете до получаване на меко, еластично тесто – 10 минути.
Поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час.


Втасалото тесто прехвърлете върху набрашнена повърхност, разделете на 2 равни части, всяка една от тях на още 4 – общо 8 части.


Разточете всяка на кора с дебелина 3-5 мм, намажете с разтопено масло. Съберете една върху друга 4 кори. Завийте заедно на руло. По същия начин се процедира и  с останалото тесто – получават се общо 2 четирипластови рула. Нареже всяко едно руло на триъгълни парчета.
Намазнете тава с диаметър 28 см. В средата на тавата сложете изрязаните краища на рулата.
Около тях подредете нарязаните триъгълници.


Покрийте с кърпа и оставете погачата да втаса на топло 30-40 минути.
Намажете с разбития в 2 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете със сусам.



Печете питката 30-40 минути, като можете да намалите температурата на печене до 160 градуса.
Готовата погача намажете с масло, покрийте с кърпа и оставете да почива 10-15 минути.


Харесай страничката на Mish-Mash във Facebook като натиснеш тук, за да виждаш първи най-новите рецепти в блога!




Източник: http://www.evatoneva.com

Вижте рецептата и за превъзходната Памук погача

5 коментара:

  1. Ооо, ще я направя в най-скоро време! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ще се радвам после да видим и резултата :)

    ОтговорИзтриване
  3. Погачата е много вкусна, пробвах я преди няколко дни. Благодаря за рецептата, това беше първата погача, която правя и смея да кажа, че се получи повече от добре :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за доверието, Галя! Пробвайте и къпаната питка - и при нея резултатът е чудесен! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване