31 декември 2015

Пухкави чеснови хлебчета

Да знаете, че това са невероятни хлебчета! Ароматни, хрупкави отвън, мекички отвътре! Да знаете също така, че 9 хлебчета се оказват крайно недостатъчни! Да не кажете после, че не съм ви предупредила! :) Толкова са вкусни, че може да се ядат и просто ей така, докато притваряте блажено очи...

Пилешко с картофено пюре и кисели краставички



Понякога купувам готово печено пиле, но не го изяждаме цялото и има опасност така и да си остане в хладилника. Когато този филм се повтори пак, реших да приготвя на следващия ден тази бърза и вкусна вечеря.

30 декември 2015

Пикантни картофи на фурна


Много приятна рецепта - мекички картофи, леко пикантни. След като ги опитах, бих добавила при следващото им приготвяне и чесън на прах - така според мен ще станат още по-апетитни.


29 декември 2015

Сарми с кисело зеле



Зимата е идеален сезон за приготвянето на сарми с кисело зеле. Само ароматът им може да ме накара да почувствам глад. Ястието се приготвя за горе-долу един час и свършва много бързо. Но и на следващия ден са чудесни за похапване. Ето и стъпка по стъпка как се приготвя то -

28 декември 2015

Оризови рулца със зеленчуци


Рецептата е много приятна. Разбира се, не е от нещата, които да ядем всеки ден, но определено е нещо различно и оригинално и като приготвяне, и като вкус.  Лично аз приготвих оризовите рулца без оризово фиде, че не ми се обикаляха магазините в търсене.

27 декември 2015

Печени пилешки филенца


Разбира се, не всеки път имам време за по-засукани рецепти. Понякога или не ми се готви, или нямам време, или ми се похапва нещо по-простичко. В един такъв ден направих ето тези печени пилешки филенца. Начинът им на приготвяне е изключително семпъл, но ароматът в кухнята се запазва с часове.

26 декември 2015

Памук погача



Толкова много публикации намерих за тази Памук погача, че не знам кой да посоча като първоизточник. Подредбата си е моя измишльотина, така че поне тук няма да имам проблеми с авторството :)
Самата рецепта е лесна и не изисква повече време, отколкото е необходимо при останалите питки. Интересното при нея е, че се прави без яйца - използва се само 1 жълтък за намазване.
А защо питката се казва така? Ами защото наистина става съвършено пухкава и вкусна.
Опитайте я!

25 декември 2015

Чеснови картофи на гребен


Много често съм попадала на рецептата на т.нар. "картофи на гребен", ама все друго ми излизаше на дневен ред за готвене. Днес обаче ги приготвих и се чудя къде съм бляла досега :)
Картофите станаха чудесни - с изпечена коричка и приятен чеснов аромат. Непременно ги опитайте! На всичкото отгоре и са готови за 40 минути!

Най-вкусните свински вратни пържоли


Запознайте се с любимите ми пържоли! Така приготвени, стават просто феноменални!!! Дафиновият лист и зърната черен пипер придават на месото невероятен аромат. А накрая не ви трябва нож - свинското си се отделя само от кокала.

24 декември 2015

Сладкиш с банани, крем карамел и пандишпан


Това е от онези сладкиши, които свършват за няма и два дни. Превъзходен вкус, лесен за правене и бърз за изяждане. Ето и как се приготвя този невероятен сладкиш -

23 декември 2015

Кодрит кадир


Само ако знаете колко пъти ми се опъва този прословут арабски сладкиш... Не казвам, че резултатът този път е впечатляващ, но е най-доброто откъм визия.. Засега...
Ще пробвам пак и пак, докато се получи толкова красив, колкото е в Супичка, защото за вкуса и сочността няма какво повече да се направи - прекрасен е!

22 декември 2015

Универсалната зеленчукова подправка на Иван Звездев


Тази подправка я правя всяка година и съм изключително доволна от нея. Става за абсолютно всякакви ястия и супи. А добавя ли я, вкусът става съвсем друг. Съхранява се в хладилник и количествата ми стигат точно за една дълга зима.


Боб с телешки суджук на фурна



Да ви призная, откакто открих готовият сварен боб в консерви, изобщо не съм си играла да кисна от предната вечер, да варя с часове, да сменям води... Толкова е удобно, практично и хитро, че изобщо не знам как преди съм имала нерви да си играя :) Днес реших да приготвя зрял боб с телешки суджук на фурна, който стана за няма и час.

21 декември 2015

Къпана питка



Признавам, много обичам да приготвям тестени неща. Месенето, втасването, чакането... Всичко това ме успокоява много. Когато попаднах на рецептата за къпаната питка, не можах да устоя на изкушението, още повече, че тук видях нов за мен метод на втасване. След като тестото се омеси, то се прехвърля в найлонова торбичка, слага се в тенджера с топла вода и така се оставя да втаса. Оттук идва и името на рецептата - Къпана питка. Процесът ме заинтригува, а и ми се стори по-къс и по-интересен от обичайното втасване. Но да спирам с обясненията, ето я и самата рецепта.

20 декември 2015

Спагети с пиле, маслини, сушени домати и каперси



В къщи сме големи почитатели на спагетите, но вече ми омръзнаха стандартните варианти тип Болонезе, например. Ето така се стигне до този вариант - с пиле, сушени домати, маслини и каперси. Получи се изключително приятна комбинация, която реших да споделя в блога. Добрата новина е, че освен вкусно, това ястие се приготвя и много бързо

18 декември 2015

Милинки



Това ми е първият опит в приготвянето на милинки и се оказа напълно успешен. Както обичам да казвам аз, "станаха като истински".

Мързелива лютеница



Рецептата за тази лютеница обикаля интернет пространството от около две години. Миналата година пробвах да я направя, но моментът със стерилизацията не ми се получи особено добре и така и не стигнах до дегустацията. Тази година обаче всичко беше наред и уверено мога да кажа, че това е най-вкусната лютеница, която някога съм яла!
В къщи всички са пристрастени към нея и очевидно ще трябва да се прави пак :)

17 декември 2015

Кекс с лимонада


Този кекс е един от любимите в къщи. Прави се много лесно и става изключително пухкав. А и външният му вид не е за пренебрегване.

Запечено картофено пюре със сирена




Признавам, снимката не е от най-изкусителните, но пък самият вкус е! Резултатът е впечатляващ - пухкаво картофено пюре, наситен вкус на цели три вида сирене. Но да спра с възхвалите дотук и да ви кажа 

Задушен джолан в богат сос


Мога спокойно да кажа, че това е едно от най-вкусните ястие със свинско, които съм яла. Месото е крехко, а сосът е невероятен. Трябва си време и чакане, но резултатът е превъзходен. Ястието е много подходящо и за посрещане на гости - няма как да не оберете овациите с него.

Куркубиня с шоколад


Попаднах на тази изключително лесна, семпла и вкусна рецепта в блога на Люси и веднага се залових с приготвянето й. Моят вариант визуално се различава от нейния, може би заради различния шоколад, който сме сложили, но този десерт е много вкусен, независимо дали е по-светъл, или по-тъмен.

Хляб с мащерка, розмарин и чесън


Рецептата за този наистина прекрасен хляб взех от блога на Йоана. Работата по него може и да ви се стори малко по-бавна от обичайното, но ви уверявам, че е много приятно, а и резултатът си струва. В кухнята се разнася такъв аромат при печенето, че не бих имала нищо против да правя този хляб всеки ден, стига времето да ми позволяваше това :)