Сарми с кисело зеле


Зимата е идеален сезон за приготвянето на сарми с кисело зеле. Само ароматът им може да ме накара да почувствам глад. Ястието се приготвя за горе-долу един час и свършва много бързо. Но и на следващия ден са чудесни за похапване. Ето и стъпка по стъпка как се приготвя то -


Необходими продукти за сарми с кисело зеле:

1 кисела зелка
1 ч.л. червен пипер
зелева чорба

За плънката:

1 ч.ч. кръгъл ориз
500 г кайма смес
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. универсална зеленчукова подправка
2-3 ч.л. червен пипер
1-2 ч.л. чубрица


Начин на приготвяне:

Сложете в тенджера измитият ориз и зеленчуковата подправка. Налейте 1 ч.ч. вода и изчакайте ориза да я поеме. Добавете доматеното пюре, 1-2 ч.л. червен пипер и чубрицата, разбъркайте. Оттеглете от котлона и прибавете каймата. Разбъркайте много добре, докато се получи хомогенна смес. Опитайте на вкус и ако има нужда от още сол, добавете. Аз лично не слагам повече, тъй като солта от зеленчуковата подправка ми е напълно достатъчна.


На дъното на дълбока тенджера сложете няколко зелеви листа, за да предпазят сармите от изгаряне по време на варенето. Оформете сармите, като във всеки лист слагате по 1-2 с.л. и ги завивате не много стегнато, за да може ориза да си набъбне достатъчно.

Подредете сармите в тенджерата и поръсете с 1 ч.л. червен пипер. Залейте със зелева чорба до средата на продуктите и покрийте с 1-2 зелеви листа. Покрийте с чиния и затворете с капак. Пуснете котлона на най-силната степен, а след като течността заври, намалете до средна степен на котлона. Варете 40 мин. и сервирайте.


Харесай страничката на Mish-Mash във Facebook като натиснеш тук, за да виждаш първи най-новите рецепти в блога!







Няма коментари