31 декември 2015

Пухкави чеснови хлебчета

Да знаете, че това са невероятни хлебчета! Ароматни, хрупкави отвън, мекички отвътре! Да знаете също така, че 9 хлебчета се оказват крайно недостатъчни! Да не кажете после, че не съм ви предупредила! :) Толкова са вкусни, че може да се ядат и просто ей така, докато притваряте блажено очи...


Необходимите продукти за пухкавите чеснови хлебчета:

480 г бяло брашно
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 1/4 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
60 мл прясно мляко
270 мл хладка вода

За намазване:
3 с.л. стопено масло
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух риган


Начин на приготвяне:

Смесете в купа всички сухи съставки - брашното, маята, солта и захарта. Добавете мокрите - зехтин, мляко и вода и омесете пухкаво и еластично тесто.

Намаслете купа и сложете тестото в нея. Покрийте я с прозрачно кухненско фолио и оставете да втаса във фурната на 40-50 градуса за около 40 минути. Щом тестото бухне, го извадете /лез да изгасяте фурната/ и го разрежете на 4 части. След това всяка част още на две и ще получите 8 парчета тесто.

Постелете голяма тава с хартия за печене. Вземете едно парче в ръце и го оформете като дълго въже. Поръсете си с малко брашно, ако ви лепне. Тестото е много еластично и лесно за работа. Не се къса лесно. Хванете двата края на "въжето" и завържете на възел. Вземете долния край и го мушнете отгоре в центъра. Вземете горния край и го подпъхнете отдолу. По този начин ще получите формата на земел. Ето тук можете да видите снимки на стъпките на оформяне.

Поставете го върху хартията за печене. По същия начин оформете и останалите 7 питки и ги поставете на разстояние една от друга. Сложете тавата отново във фурната на 40-50 градуса, за да втасат повторно за още 30 минути.

През това време пригответе сместа за намазването. Разтопете маслото. Пасирайте две скилидки чесън в него и поръсете със сухия риган. Разбъркайте. Намажете втасалите питки обилно с чесновата смес с помощта на четка.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете питките за 20 минути. Хапнете ги, докато са още топли - тогава са най-вкусни.

Харесай страничката на Mish-Mash във Facebook като натиснеш тук, за да виждаш първи най-новите рецепти в блога!


Източник: http://www.vkusnoteka.bg


2 коментара:

  1. С посочените мерки тестото стана като камък.....последното нещо е пухкаво....жалко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че така се е получило. Не знам какво се е объркало, но снимките на хлебчетата са правени точно с тези пропорции, които съм описала

      Изтриване